Στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 12 Ιουνίου, η τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ. Ο ΤΑΝΑΡ ξεκινά από τα γεωργιανο-τουρκικά σύνορα ως τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και μαζί με τον αγωγό Trans-Adriatic Pipe (TAP) αποτελούν μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος προβλέπει τη μεταφορά αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη

Όπως είχε κάνει γνωστό σε δηλώσεις του στις 11 Μαΐου ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπάιρακ, η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ. Οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ ανακοίνωσαν τον Απρίλιο ότι το πρώτο αέριο θα αντληθεί στις 30 Ιουνίου.

Η αρχική χωρητικότητα του TANAP αναμένεται να είναι 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Περίπου έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα θα διατεθούν στην Τουρκία και τα υπόλοιπα στην Ευρώπη. Μετά την ολοκλήρωση του TAP, το αέριο θα φτάσει στην Ευρώπη στις αρχές του 2020.