Φωτοβολταϊκά: Ελαφρά Μείωση στις Προβλέψεις για την Παγκόσμια Εγκατεστημένη Ισχύ το 2018 Φέρνουν τα Νέα Μέτρα της Κινεζικής Κυβέρνησης

Φωτοβολταϊκά: Ελαφρά Μείωση στις Προβλέψεις για την Παγκόσμια Εγκατεστημένη Ισχύ το 2018 Φέρνουν τα Νέα Μέτρα της Κινεζικής Κυβέρνησης
energia.gr
Δευ, 11 Ιουνίου 2018 - 07:55

Η εταιρεία ερευνών IHS Markit, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις της σχετικά με τη νέα εγκατεστημένη παγκόσμια δυναμικότητα στον τομέα των φωτοβολταϊκών για το 2018. Αιτία της αναθεώρησης ήταν τα νέα μέτρα που αιφνιδίως υιοθέτησε πρόσφατα η κινεζική κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει φέτος την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη χώρα

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το εξειδικευμένο διαδικτυακό περιοδικό του κλάδου της ηλιακής ενέργειας, pv-magazine, η εταιρεία αναφέρει σε έκθεσή της ότι, πλέον, αναμένει αύξηση στην νέα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών κατά περίπου 105 GW για το τρέχον έτος, πρόβλεψη κατά 8 GW μικρότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη, που έκανε λόγο για 113 GW. Το δημοσίευμα τονίζει, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα αυτό θα παρέμενε ακόμη κατά 11% υψηλότερο από τη συνολκή εγκατεστημένη ισχύ του 2017.

Όσον αφορά την κινεζική αγορά, η IHS Markit έχει μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξή της κατά 15 GW σε 38 GW. Τα περισσότερα πρότζεκτ αναμένεται, σύμφωνα  με την εταιρεία, να συνδεθούν με το δίκτυο κατά το πρώτο εξάμηνο του Ιουνίου, καθώς πρόσφατα καθορίστηκε η 30η Ιουνίου ως σχετική προθεσμία από την κινεζική κυβέρνηση, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο η νέα εγκατεστημένη ισχύς ηλιακής ενέργειας θα είναι μικρότερη από το ήμισυ αυτής του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Η μείωση των τιμών των πάνελ λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην κινεζική βιομηχανία θα καταστήσει τα φωτοβολταϊκά πιο ανταγωνιστικά στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, δήλωσε ο Edurne Zoco, διευθυντής έρευνας για τα φωτοβολταϊκά και την αποθήκευση ενέργειας στην IHS Markt. Κατά συνέπεια, αγορές με υπερβάλλουσα ζήτηση, όπως, μεταξύ άλλων, η Ινδία και η Αυστραλία, θα επωφεληθούν από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στους Κινέζους προμηθευτές πάνελ.

Οι χαμηλότερες τιμές, οι οποίες σύμφωνα με την BNEF ενδέχεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο κατά 30% μετά τις νέες αποφάσεις της κινεζικής κυβέρνησης, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πρόσθετη ανάπτυξη στην Ευρώπη - όπου οι επιπτώσεις από την πτώση των τιμών στα φ/β πάνελ θα μπορούσε να συνδυαστεί με την κατάργηση των ελάχιστων τιμών εισαγωγής στην ΕΕ - αλλά και στις ΗΠΑ, όπου οι χαμηλότερες τιμές ενδέχεται να αντισταθμίσουν τους εισαγωγικούς δασμούς, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για περισσότερες εισαγωγές ηλιακών πάνελ.

"Το γεγονός ότι η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως προσφέρει κάποιο φως στο μέλλον της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας", αναφέρει η IHS Markit στη σχετική ανακοίνωσή της. Η εταιρεία, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να αναμένουμε και πάλι ένα νέο κύμα υπερπροσφοράς, χαμηλής κερδοφορίας και αναδιαρθρώσεων στη βιομηχανία του κλάδου.

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι, μόλις δύο ημέρες νωρίτερα από την IHS Markit, η ένωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας, SolarPower Europe, λόγω των εξελίξεων στην αγορά της Κίνας, είχε και εκείνη αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις της για το 2018 όσον αφορά την παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών από 107 GW σε 102 GW.