Τα αποτελέσματα της έκθεσης αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δημοσιοποιούνται πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Οργανισμού και των συνεργαζόμενων χωρών-παραγωγών στη Βιέννη στις 22 και 23 του μηνός στην Αυστρία στην έδρα του ΟΠΕΚ, για να συζητήσουν εάν θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2018 η συμφωνία για μειωμένη παραγωγή που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2017.
Ήδη χώρες όπως η Σαουδική Αραβία η μεγαλύτερη παραγωγός του Οργανισμού και η Ρωσία ερίζουν για τερματισμό της εν λόγω συμφωνίας, μία συμφωνία που σκοπός της ήταν να τονώσει τις τιμές του ορυκτού καυσίμου, που είχαν φτάσει ακόμα και στα 26 δολάρια το βαρέλι το 2016.
Οι αναστολές του ΟΠΕΚ για άρση του συγκεκριμένου μέτρου έχουν να κάνουν με τη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή από χώρες-παραγωγούς που δεν είναι μέλη του Οργανισμού όπως οι ΗΠΑ, που έρχεται σε αντιδιαστολή με την παγκόσμια ζήτηση που μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ και πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι για το αργό, έχει παρουσιάσει μία κάμψη.
Το αργό έχει χάσει το θετικό μομέντουμ αναφέρεται στην έκθεση, με τις τιμές να έχουν επιστρέψει στα 66 δολάρια το βαρέλι και τους έμπορους να ανησυχούν έντονα πως θα υπάρξει ξανά υπερπροσφορά στην αγορά του αργού.
Η ημερήσια παραγωγή αργού των 14 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για το μήνα Μάιο αυξήθηκε κατά 35.000 βαρέλια στα 31,87 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η Σαουδική Αραβία σύμφωνα με στοιχεία που παρέδωσε στον ΟΠΕΚ, από τη μεριά της αύξησε την παραγωγή της τον Μάιο κατά 162.000 βαρέλια, φτάνοντας την ημερήσια παραγωγή της στα 10,03 εκατ. βαρέλια το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.
Σε περίπτωση που στη Βιέννη επέλθει συμφωνία για επέκταση της μειωμένης παραγωγής μέχρι το τέλος του 2018, τότε τα παγκόσμια εφεδρικά αποθέματα πετρελαίου αναμένεται να φτάσουν στα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1984.
Τα εφεδρικά αποθέματα είναι επιπλέον παραγόμενο πετρέλαιο από τις χώρες-παραγωγούς που μπορεί να διανεμηθεί άμεσα και μπορεί να συντηρηθεί για μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση φυσικών καταστροφών στον πλανήτη.
(από την εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 13/06/2018)