Ο Νότιος Διάδρομος Αερίου είναι στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, καθώς συμβάλλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, σύμφωνα με δήλωση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και υπεύθυνου για την Ενεργειακή Ένωση, Maros Sefcovic .

Η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την επίσημη έναρξη της φάσης 0 του αγωγού φυσικού αερίου Trans Anatolian (TANAP) στην τουρκική επαρχία του Εσκισεχίρ, την Τρίτη 12 Ιουνίου.

«Σήμερα, (σ.σ. την Τρίτη) μετατρέπουμε τις προθέσεις σε πραγματικότητα και παραδίδουμε ακόμη ένα απτό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης», ανέφερε ο Sefcovic.

Ο TANAP, από κοινού με τον αγωγό του Νότιου Καυκάσου (South Caucasus Pipeline - SCP) και τον Διαδριατικό αγωγό (Trans-Adriatic Pipeline - TAP), αποτελούν ουσιαστικό μέρος του Νότιου Διαδρόμου Αερίου, ανέφερε η δήλωση.

Ο κ. Sefcovic υποστήριξε στη δήλωσή του ότι, βοηθώντας τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου είναι στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ειδικότερα των περισσότερων ευάλωτων τμημάτων της, όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη νότια Ιταλία.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας η οποία θα βασίζεται στο ελεύθερο εμπόριο, τον ανταγωνισμό και τις διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας και οδεύσεις. Ο στόχος αυτός αναδεικνύει ότι η Ενεργειακή Ένωση δε σταματά στα σύνορα της ΕΕ, αλλά έχει, επίσης, μία ισχυρή εξωτερική διάσταση. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να είναι ανθεκτική», πρόσθεσε.

«Έχουμε όλοι να κερδίσουμε από αυτή τη ‘γέφυρα’ μεταξύ της περιοχής της Κασπίας και της αγοράς της ΕΕ (σ.σ. μέσω του TANAP). Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να εξασφαλίσουμε ότι θα πετύχει», δήλωσε ο Sefcovic.

Ο Νότιος Διάδρομος Αερίου αποτελείται από το πεδίου φυσικού αερίου Shah Deniz, τον αγωγό SCP και την επέκτασή του μέσω Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας στην Τουρκία, τον αγωγό TANAP από την Τουρκία προς την Ελλάδα και τον αγωγό TAP από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική στη νότια Ιταλία.

Ο μήκους 1.850 χιλιομέτρων TANAP αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του μήκους 3.500 χιλιομέτρων Νοτίου Διαδρόμου. Υπενθυμίζεται ότι το αζέρικο τμήμα του TANAP εγκαινιάστηκε επίσημα στις 29 Μαΐου κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού με τη συμμετοχή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Ο TANAP, με προϋπολογισμό ύψους $ 8 δισ., θα μεταφέρει ετησίως 6 δισ. κυβικά μέτρα αζερικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και 10 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό τμήμα του έργου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

«Πιστεύω ότι η κατασκευή του TAP, ευρωπαϊκού τμήματος του Νότιου Διαδρόμου Αερίου, θα συνεχίσει, επίσης, να προχωρά χάρη στη συνεχιζόμενη στήριξη των τριών εθνικών κυβερνήσεων που εμπλέκονται (σ.σ. Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας), έτσι ώστε το φυσικό αέριο της Κασπίας να φτάσει στην ΕΕ έως το 2020», δήλωσε ο Sefcovic.

Αναφερόμενος στον αγωγό TAP, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε ότι «Θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις χώρες υποδοχής, διέλευσης και προορισμού του, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κοινοτήτων, όσον αφορά στις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές, αλλά και τη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα».