Η προτεινόμενη αύξηση επιδιώκει να φέρει εντός 3 μηνών την πετρελαιοπαραγωγή στα επίπεδα Οκτωβρίου 2016, ουσιαστικά καταργώντας τις ισχύουσες μειώσεις παραγωγής που είχαν συμφωνηθεί στα τέλη του 2016.
Ρωσία και ΟΠΕΚ θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 1,8 εκατομμύριo βαρέλια ημερησίως, αν γίνει δεκτή η ρωσική πρόταση.
Η Σαουδική Αραβία, ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ, μαζί με τη συνεργαζόμενη Ρωσία, έχei ήδη υπαινιχθεί την αύξηση της παραγωγής για να μην αυξηθούν επιπλέον οι τιμές και πληγεί η ζήτηση.
Διάφορες χώρες του ΟΠΕΚ, όμως, έχουν εκφράσει ήδη αντιρρήσεις. Το συγκεκριμένο σχέδιο της Ρωσίας μπορεί να είναι απλώς η αρχή μιας σειράς προτάσεων και αντιπροτάσεων που θα αλλάζουν ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αναλυτής της Citigroup δήλωσε ότι μια αύξηση της παραγωγής φαίνεται αναπόφευκτη, δεδομένης της κοινής υποστήριξης από τη Ρωσία και τη Σ. Αραβία, τις δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση με τον Κιμ Γιογκ Ουν, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε, μέσα από το Τwitter, τον ΟΠΕΚ ότι πάλι ανεβάζει (τεχνητά) τις τιμές πετρελαίου.
H δήλωση προκάλεσε την οργή του Ιρανού εκπροσώπου στον ΟΠΕΚ, ο οποίος ανταπέδωσε λέγοντας στο Reuters ότι «δεν γίνεται να επιβάλλεις κυρώσεις σε δύο χώρες ιδρυτικά μέλη του ΟΠΕΚ και μετά να κατηγορείς τον ΟΠΕΚ για τις ευμετάβολες τιμές», εννοώντας τη χώρα του και τη Βενεζουέλα. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 60% τον τελευταίο χρόνο, έπειτα από τη συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας, στα τέλη του 2016, να μειώσουν την παραγωγή. Η συμφωνία για την παραγωγή ισχύει έως το τέλος του 2018. Παρ’ όλα αυτά η Σ. Αραβία και η Ρωσία έχουν ήδη αυξήσει την παραγωγή τους. Μάλιστα, η Ρωσία ξεπέρασε τον Ιούνιο τα όρια παραγωγής που θέτει η συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters. Το ενδεχόμενο πάντως αύξησης της παραγωγής εγείρει αμφιβολίες λόγω των ήδη χαμηλών περιθωρίων αύξησης παραγωγής.
Αν η Βενεζουέλα υποστεί ένα αρνητικό σοκ παραγωγής, οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν θα μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες της Βενεζουέλας με την αύξηση της παραγωγής από τις υπόλοιπες χώρες.
Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα διανύει περίοδο κρίσης και η παραγωγή της βρίσκεται σε χαμηλό 33 ετών. Σήμερα, επ’ αφορμή του εναρκτήριου αγώνα του Μουντιάλ μεταξύ Ρωσίας και Σ. Αραβίας, θα συζητήσουν περαιτέρω οι αρχηγοί και οι υπουργοί Ενέργειας των δύο κρατών.
(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 14/06/2018)