Σφάζονται στην Ποδιά της Saudi Aramco τα Διεθνή Χρηματιστήρια

Σφάζονται στην Ποδιά της Saudi Aramco τα Διεθνή Χρηματιστήρια
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Πεμ, 14 Ιουνίου 2018 - 18:53

Η Σαουδική Αραβία προτίθεται να ρίξει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Saudi Aramco, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος πιστεύει ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπερνά τα 2 τρις. δολάρια

Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Χονγκ Κονγκ και της Νέας Υόρκης ανταγωνίζονται σκληρά για το ποιό καταφέρει να δελεάσει τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στα χρονικά και να εξασφαλίσει αστρονομικές αμοιβές για τους συμβούλους της έκδοσης.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερ’εζα Μέι ταξίδεψε πέρυσι στην Σαουδική Αραβία, ενώ ο Άντριου Μπέιλι, ο επικεφαλής της FCA, συναντήθηκε με στελέχη της Saudi Aramco, μήνες προτού οι ρυθμιστικές αρχές της αγοράς του Λονδίνου δημοσιεύσουν, για πρώτη φορά, τις προτεινόμενες αλλαγές των κανόνων, το περασμένο καλοκαίρι.

"Από πολιτικής άποψης αποτελεί σημάδι ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να κρατά ανοιχτές τις πόρτες του στις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα με το τί συμβαίνει στο θέμα του στην Brexit, και  δείχνει ότι πρόκειται για μια διεθνή, διαφανή και ευέλικτη αγορά", δήλωσε ο Ken Costa, ο βετεράνος επενδυτικός τραπεζίτης ο οποίος διορίστηκε ως ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σαουδική Αραβία.

"Η απόφαση που θα λάβει η FCA θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά στην άρση των εμποδίων για την εισαγωγή της μετοχής της Aramco στο Λονδίνο. Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο πρέπει να είναι εισηγμένη και στο καλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου», τόνισε ο ίδιος.

Το Λονδίνο πρέπει να συμβιβαστεί εάν θέλει να φιλοξενήσει τις μετοχές της μεγαλύτερης ομάδας πετρελαίου στον κόσμο, υποστηρίζει η στήλη Lex, από τις σελίδες των Financial Times.  

Η επίθεση γοητείας που ακολουθούν οι βρετανοί πολιτικοί δεν έχει ακόμη πείσει τη Saudi Aramco να επιλέξει το Λονδίνο για την αρχική δημόσια προσφορά της. Οι χαλαροί κανόνες για την εισαγωγή μετοχών έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, ακόμη και αν οι προβλέψεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας παραμένουν εισέτι, μεγάλες. Η νέα κατηγορία εισαγωγής "premium", της Αρχής Χρηματοοικονομικών Συμπεριφορών για κρατικούς ομίλους, όπως είναι η πετρελαϊκή εταιρεία, συνιστά υποχώρηση. Το καθεστώς θα απαλλάξει τις εταιρείες που ελέγχονται από κυβερνήσεις από ορισμένους κανόνες που ισχύουν για ολιγαρχικές και ιδιωτικές εταιρείες.

Το Λονδίνο αυστηροποίησε τα πρότυπα που ίσχυαν για τους μετόχους της πλειοψηφίας  ύστερα από μια σειρά σκανδάλων. Τυχόν επαναχαλάρωσή τους θα εγείρει αντιδράσεις στο ενδεχόμενο, οι κανόνες να μπορούν να αναδιατυπώνονται έναντι του κατάλληλου τιμήματος.

Το Λονδίνο κονταροχτυπιέται με τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Νέας Υόρκης για να προσελκύσει τις μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως. Η πίτα του Λονδίνου από τις διασυνοριακές αρχικές δημόσιες προσφορές υπολείπεται μακράν του Χονγκ Κονγκ - μόλις 2 δισ. δολάρια πέρυσι, σε σύγκριση με τα 12 δισ. δολάρια της πρώην βρετανικής αποικίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στερείται επίσης, των μεγάλων, εγχώριων επιχειρήσεων που έχρισαν την Νέα Υόρκη σε  παγκόσμιο πρωταθλητή για τις εγχώριες και τις διασυνοριακές αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών. Η Saudi Aramco έκανε λόγο για την πώληση ποσοστού ύψους 5% για μια εταιρεία με αξία 2 τρις. δολαρίων. Ακόμη και στην περίπτωση μιας πιο ρεαλιστικής αποτίμησης της τάξης του ενός τρις. δολαρίων θα μπορούσε να σημαίνει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές.

Μα αρχική δημόσια εγγραφή αυτού του μεγέθους θα ενθάρρυνε περαιτέρω αρχικές δημόσιες εγγραφές. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αμπού Ντάμπι και ο φορέας διαχείρισης τηλεπικοινωνιών του Καζακστάν εξετάζουν, αμφότεροι, την προοπτική της εισαγωγής της μετοχής του στα χρηματιστήρια. Οι μεγάλες αρχικές δημόσιες εγγραφές θα είναι ένα πολύτιμο δώρο για τους τραπεζίτες, τους δικηγόρους και τους λογιστές του λονδρέζικου Σίτι. Θα καταδείξουν ότι το χρηματοπιστωτικό κέντρο μπορεί να ακμάσει εκτός της ΕΕ. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι υψηλού ρίσκου, οι μετριοπαθείς συμβιβασμοί τους οποίους να αναλάβει το FCA είναι αποδεκτοί. Μια περαιτέρω χαλάρωση θα διακινδύνευε να αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις παρά να τις προσελκύσει.