Η άνοδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Ξεκίνησαν με μερίδιο 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης το 2006 και σήμερα κατέχουν πάνω από το 3%

Αν προστεθούν δε, στον παρονομαστή, η υδροηλεκτρική ενέργεια και τα πυρηνικά, τότε το μερίδιο αυξάνεται στο 14%.

Αυξάνει όμως η συμμετοχή των ΑΠΕ όσο γρήγορα απαιτείται;

Συνολικά 175 χώρες υπέγραψαν την συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι ώστε να συγκρατήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση πολύ χαμηλότερα από τους δύο βαθμούς Κελσίου. Η πλειονότητα των επιστημόνων συμφωνεί ότι θα πρέπει οι εκπομπές ρύπων να αρχίσουν να μειώνονται το δυνατό συντομότερο ώστε να διαμορφωθούν στο μηδέν έως τα τέλη του αιώνα.

Ωστόσο, οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ εκτιμάται ότι η ζήτηση για ενέργεια θα κάνει άλμα 30% έως το 2040. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με την προσθήκη ακόμη μιας Κίνας και μιας Ινδίας!

Η πρόβλεψη είναι ότι το 2040 οι ΑΠΕ θα καλύπτουν το 40% της παραγωγής, καθώς και ότι η ηλιακή ενέργεια θα είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας. Δίχως όμως δραστικές παρεμβάσεις οι εκπομπές ρύπων θα συνεχίσουν να αυξάνουν.

Τα πιο φιλόδοξα σχέδια δεν προβλέπουν απλά να μπει ένα τέλος στις εκπομπές αλλά να αρχίσει να δημιουργείται η «αρνητική εκπομπή»: δηλαδή, να αφαιρείται άνθρακας από την ατμόσφαιρα με μέτρα όπως είναι το φύτεμα δένδρων και η χρήση βιομάζας στις κατασκευές.

Πολλές από αυτές τις τεχνολογίες δεν έχουν εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Το ίδιο όμως ίσχυε και για τις ΑΠΕ πριν από είκοσι χρόνια.

(Financial Times)