Ρ. Τ. Ερντογάν: Η Τουρκία θα Κατασκευάσει και Τρίτο Πυρηνικό Σταθμό σε Συνεργασία με την Κίνα

Ρ. Τ. Ερντογάν: Η Τουρκία θα Κατασκευάσει και Τρίτο Πυρηνικό Σταθμό σε Συνεργασία με την Κίνα
energia.gr
Τετ, 20 Ιουνίου 2018 - 08:15

Η Τουρκία θα κατασκευάσει τον τρίτο πυρηνικό σταθμό της πιθανότατα σε συνεργασία με την Κίνα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική εκπομπή κατά την οποία συνομιλούσε μέσω κοινωνικών δικτύων με νέους της χώρας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, μετά το Akkuyu, θα κατασκευάσει δικό της πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός του Akkuyu πρόκειται να κατασκευαστεί από τη Ρωσία στη νότια επαρχία της Μερσίνας και θα αποτελεί τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της χώρας.

Η Τουρκία δε θα σταματήσει στο Akkuyu και σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα δεύτερο πυρηνικό σταθμό της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για έναν τρίτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, διότι χρειαζόμαστε καθαρή, αξιόπιστη ενέργεια», πρόσθεσε.

«Η τρίτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια είναι πιθανό να κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Κίνα. Εφόσον συμφωνήσουμε, θα στείλουμε, επίσης, φοιτητές στην Κίνα προκειμένου να εκπαιδευτούν σε θέματα πυρηνικής ενέργειας», επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2014, η EUAS -η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας- η κινεζική SNPTC και η αμερικανική Westinghouse Electric Company ανακοίνωσαν μια πολυμερή συμφωνία για την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με θέμα το σχεδιασμό και την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

 

Το Akkuyu θα καλύπτει το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, εγκαινίασαν επίσημα στις αρχές Απριλίου την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Akkuyu σε τελετή στην Άγκυρα.

Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom θα κατασκευάσει το σταθμό, ο οποίος θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες, καθεμία από τις οποίες θα είναι ισχύος 1.200 MW.

Το Akkuyu, λειτουργώντας σε πλήρη ισχύ, θα παράγει 35 δισ. κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της Τουρκίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μπορούμε να καλύψουμε ακόμη ένα 10% των αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια με το σταθμό της Σινώπης, ίσως και περισσότερο», υποστήριξε ο Ερντογάν. «Και θα μπορέσουμε να καλύψουμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης με τον τρίτο πυρηνικό σταθμό».

Η Τουρκία έχει στείλει μέχρι σήμερα σχεδόν 300 φοιτητές στη Ρωσία προκειμένου να εκπαιδευτούν σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι υπήρχαν, επίσης, σχέδια για την αποστολή τόσων, ή και περισσότερων, φοιτητών στη Γαλλία και την Ιαπωνία.

«10.000 άνθρωποι θα απασχολούνται στον τομέα αυτό μόλις ολοκληρωθούν οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί», εκτίμησε ο Ερντογάν.