Νέες, δυσμενείς αξιολογήσεις από τον οίκο Moody’s. Ο εν λόγω διεθνής οίκος περιόρισε τις εκτιμήσεις του για την οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία, κάνοντας λόγω για αυξημένο country risk και επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Παράλληλα, ο οίκος αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμηση του για το ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος, περιορίζοντας τον στο 2,5% (από 4%), εκτιμώντας παράλληλα ότι το 2019 η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan, οι οποίες έκαναν λόγο για αύξηση του ελέγχου επί της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, μείωσαν την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας τόσο ως προς την ανεξαρτησία της όσο και ως προς την ικανότητα της να περιορίσει τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να υποστεί πιέσεις ισχυρότερες από αυτές των νομισμάτων άλλων αναδυόμενων οικονομικών κατά το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων.

Σε ότι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οίκος υποβάθμισε 17 τουρκικά πιστωτικά ιδρύματα, επικαλούμενος την αύξηση του κόστους δανεισμού τους στις διεθνείς αγορές.

Συνεχιζόμενη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος

Το εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας παρουσίασε έλλειμμα 27,4 δισ. δολ. από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο τ.έ., παρουσιάζοντας αύξηση 56,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία (TUIK). Η TUIK έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι εξαγωγές της χώρας έφτασαν περίπου τα 55 δισ. αμερ. δολ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση τάξεως 8,6%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση τάξεως 20,8%, φτάνοντας τα 82,5 δις . αμερ. δολλ..

Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν αύξηση κατά 21,5%, ενώ οι εισαγωγές από αυτές σημείωσαν αύξηση κατά 23,3%.

Επιχειρηματικές Ειδήσεις Επένδυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) στην τουρκική D Marinas BV

H EBRD ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε επένδυση 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το 25% των μετοχών της τουρκικής εταιρείας λιμένων D Marinas BV, η οποία διαχειρίζεται συνολικά δέκα μαρίνες ελλιμενισμού σκαφών σε Κροατία, Ελλάδα και Τουρκία. Το επενδυτικό κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν τα νέα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας. Σε δηλώσεις του σχετικά, ο κ. Jurgen Rigterink, πρώτος αντιπρόεδρος της EBRD, ανέφερε ότι οι βασικοί σκοποί αυτής της επένδυσης είναι η δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης σε τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και νέων θέσεων εργασίας..

Η Emirates NBD εξαγόρασε την τουρκική τράπεζα DenizBank έναντι 3,2 δισ. δολ.

 Η τράπεζα Emirates NBD των ΗΑΕ συμφώνησε να εξαγοράσει την τουρκική τράπεζα DenizBank από τον ρωσικό όμιλο Sberbank για 3,2 δις. αμερ. δολ, διατηρώνταςτην ίδια ονομασία και διοικητική δομή. Η συμφωνία αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγορά για την Emirates NBD, η οποία δήλωσε ότι οι σχετικές συνομιλίες είχαν αρχίσει ήδη από τον Ιανουάριο τ.έ.. Βούληση της εμιρατινής τράπεζας είναι να ενισχύσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα και την καθιέρωσή της ως ηγετικό τραπεζικό ίδρυμα της περιοχής, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Hesham Abdulla Al Qassim. H DenizBank διαθέτει κεφάλαια 169,4 δις. Τουρκικών λιρών, ενώ λειτουργεί 751 υποκαταστήματα, εκ των οποίων τα 43 εκτός Τουρκίας. Η Emirates NBD διαθέτει καταστήματα στα ΗΑΕ, στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία, στην Ινδία, στη Σιγκαπούρη και στη Μ. Βρετανία, καθώς και γραφεία στην Κίνα και στην Ινδονησία.

Συνεργασία της Turkish Airlines με την κινεζική ΖΤΟ Express και την Pal Air για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο Χονγκ Κονγκ

Η νέα εταιρεία, που θα λειτουργεί υπό την επωνυμία Global Express, θα εστιάσει στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, φιλοδοξώντας σε έσοδα 2 δις δολαρίων στα 5 πρώτα έτη λειτουργίας της. Βάση επιχειρήσεων της Global Express θα αποτελέσει το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Ενέργεια

Το διυλιστήριο STAR τίθεται σε λειτουργία τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της –αζερικών συμφερόντωνSOCAR, η μεγαλύτερη επένδυση του ομίλου στην Τουρκία, το διυλιστήριο Star στη Σμύρνη, θα ξεκινήσει την λειτουργία του τον Οκτώβριο τ.έ., σε μια επένδυση που θα φτάσει τα 6,3 δισ. αμερ. δολ., όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Star, κ. Mesut Ilter.

Το νέο διυλιστήριο κατασκευάζεται σε μια τοποθεσία 2.400 εκταρίων στην περιοχή Aliağa της Σμύρνης, με το 99,1 % του διυλιστηρίου να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το πρώτο φορτίο πετρελαίου προς διύλιση θα προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και θα παραληφθεί περί τα τέλη Ιουνίου τ.έ., ενώ η επεξεργασία θα αρχίσει την τρίτη βδομάδα του Ιουλίου. Προμήθεια πετρελαίου θα πραγματοποιείται, επίσης, από χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και από τη Ρωσία.

Τουρισμός

Σημαντική άνοδος του τουριστικού ρεύματος Σχεδόν 7.8 εκατομμύρια αλλοδαποί επισκέφθηκαν την Τουρκία τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση κατά 32,55% σε ετήσια βάση, από 5,87 εκατομμύρια τον Ιανουάριο-Απρίλιο του περασμένου έτους. Δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός παραμένει η Κωνσταντινούπολη, με σχεδόν 3,9 εκατομμύρια επισκέπτες στην τετράμηνη περίοδο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αττάλεια, με 1.06 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες. Όσον αφορά τις εθνικότητες των ξένων επισκεπτών, το Ιράν καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 11,02% - περίπου 860,000 επισκέπτες - ακολουθούμενη από τη Γερμανία (8,63%) και τη Γεωργία (8,37%). Τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 31,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 φθάνοντας τα 4,43 δισ. δολ. ΗΠΑ