Η αίσθηση των επενδυτών ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται έντονα ανοδικά υποστηρίχθηκε σαφώς, από τις περικοπές στην προσφορά μαύρου χρυσού από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, την ισχυρή ζήτηση αργού πετρελαίου αλλά και την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονότα τα οποία διαμόρφωσαν τις τιμές του μαύρου χρυσού σε νέο υψηλό από το 2014, τον περασμένο Μάιο.
Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει υποστεί σοβαρές απώλειες αφότου η αγορά διαισθάνθηκε ότι ο Opec, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν τις απώλειες εφοδιασμού από την Βενεζουέλα και το Ιράν, οι δύο πρώτοι, με τους Σαουδάραβες να ενδιαφέρονται, πρωτίστως, να οδηγήσουν ανοδικά τις τιμές προκειμένου να υποστηρίξουν την σχεδιαζόμενη αρχική δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο.
Ορισμένοι traders αλλά και αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος γύρος επιθετικών τοποθετήσεων σε πετρελαϊκές μετοχές στις οποίες προέβησαν τα hedge funds μπορεί να αποτελεί περισσότερο ένδειξη μιας απόπειρας για να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, παρά μια αξιοσημείωτα ισχυρή αναστροφή των προβλέψεών τους για τις μελλοντικές τιμές του μαύρου χρυσού.
Οι επενδύσεις καθαρών θετικών θέσεων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, σε αργό πετρέλαιο, - ή η διαφορά μεταξύ τοποθετήσεων σε υψηλότερες και χαμηλότερες τιμές - έχουν υποχωρήσει στο ισοδύναμο των περίπου 800 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου, έναντι του ρεκόρ των περισσοτέρων του ενός εκατ. βαρελιών που είχαν προσεγγίσει στις αρχές του έτους που διανύουμε.
Καθώς η αγορά μοιάζει να σταθμίζει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, σχετικά με το αν τα hedge funds, ή τα θεμελιώδη δεδομένα που αφορούν στην προσφορά και τη ζήτηση είναι που επηρεάζουν την πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού, η πλειονότητα των αναλυτών παραδέχονται ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι εκείνοι που μπορούν, πράγματι, να διαμορφώνουν τις βραχυπρόθεσμες τιμές του προϊόντος.
Το ίδιο πιστεύουν ακόμη και αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ οι οποίοι, τα προηγούμενα χρόνια αρέσκονταν να επιρρίπτουν την ευθύνη για τις στρεβλώσεις που παρατηρούνταν στις τιμές του αργού πετρελαίου, στους «κερδοσκόπους». Τώρα όμως, συναντώνται με διαχειριστές hedge funds προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά τους, σε μια ένδειξη της μεταστροφής των απόψεών τους για τον τρόπο που λειτουργεί η παγκόσμια αφορά πετρελαίου.
Παρά ταύτα, η πρόσφατη ελάττωση των επιθετικών τοποθετήσεων σε πετρελαϊκές μετοχές, θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στον ΟΠΕΚ για ένα διάλειμμα, την ώρα που πετρελαιοπαραγωγοί ανησυχούν, ήδη, μήπως η αύξηση της προσφοράς στην αγορά θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο καθοδικών τιμών για τον μαύρο χρυσό.
Διανύουμε, επομένως, μια περίοδο κατά την οποία οι επιθετικές επενδυτικές τακτικές έχουν ολοκληρωθεί, όπως απέδειξε και η πορεία των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα. Προηγήθηκε η άνοδος του Brent στα άνω των 80 δολαρίων το βαρέλι, για να επακολουθήσει η ορατή απροθυμία των hedge funds να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε μαύρο χρυσό.
Οι συνδυασμένες καθαρές θετικές τοποθετήσεις στο Brent και το πετρέλαιο του Δυτικού Τέξας (WTI) υποχωρούσαν για έκτη διαδοχική εβδομάδα.
Την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαΐου, τα δεδομένα των χρηματιστήριων και των ρυθμιστικών αρχών έδειξαν ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είχαν μειώσει τις καθαρές θετικές τοποθετήσεις τους κατά περισσότερο από 10%.