Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ επανεξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.

Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Rosneft που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κρασνογιάρσκ εγκρίθηκε η συγκρότηση του νέου ΔΣ της εταιρείας, από το οποίο αποχώρησε μόνο ο πρώην οικονομολόγος της ExxonMobil, Ντόναλντ Χάμφριζ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marcuard Holding, Ρούντολφ Χανς Γιόρκ.

Μεταξύ των μελών του ΔΣ περιλαμβάνονται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Αντρεί Μπελοούσοφ, ο κύριος εκτελεστικός διευθυντής της Rosneft, Ίγκορ Σέτσιν, ο καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, Όλεγκ Βιούγκιν και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Nord Stream 2 AG, Άρτουρ Ματτίας Βάρινγκ.

Παράλληλα, στο νέο διοικητικό συμβούλιο επανεξελέγη ο πρόεδρος του ομίλου της BP, Ρόμπερτ Νταντλι και ο πρόεδρος της εταιρείας BP Energy do Brasil, αρμόδιος για τις δραστηριότητες της εταιρείας σε Βραζιλία, Ουρουγουάη Βενεζουέλα και Κολομβία, Γκιλέρμο Κιντέρο, όπως επίσης και ο πρόεδρος της Glencore, Αϊβαν Γκλαζενμπεργκ και ο πρόεδρος αρμόδιος για την επιστημονική έρευνα του Qatar Foundation, Φαϊζάλ αλ Σουβαϊντι.

Οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν επίσης τις αμοιβές των μελών του νέου ΔΣ. Έτσι, η αμοιβή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, με βάση τις αποδόσεις του 2017, ανέρχεται στις 600.000 δολάρια. Οι αμοιβές του προέδρου που είναι αρμόδιος για την επιστημονική έρευνα του Qatar Foundation και του προέδρου της Glencore ανέρχονται στις 530.000 δολάρια, ενώ των Ματίας Βάρινγκ και Ντόναλντ Χάμφριζ ανέρχονται στις 580.000 δολάρια και του Όλεγκ Βιούγκιν στις 565.000 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι, όταν το 2017 ο Σρέντερ είχε προταθεί από τη ρωσική κυβέρνηση για μέλος του ΔΣ της Rosneft, είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις από Γερμανούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του να δεχθεί τη θέση αυτή ως «προσωπική υπόθεση».

Τον Σεπτέμβριο του 2017 οι μέτοχοι της Rosneft ενέκριναν την αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τα 9 στα 11 μέλη, ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε αυτό και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ.