Τα Τρία Πιθανά Σενάρια για την Αγορά Πετρελαίου - Τι θα Συμβεί στη Συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Τα Τρία Πιθανά Σενάρια για την Αγορά Πετρελαίου - Τι θα Συμβεί στη Συνεδρίαση του ΟΠΕΚ
της Ellen R. Wald
Παρ, 22 Ιουνίου 2018 - 08:24

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη, στην Αυστρία. Το Σάββατο θα διεξαχθεί η κοινή συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ με τις χώρες - μη μέλη που εξάγουν πετρέλαιο, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία περικοπής της παραγωγής του 2016 - με κυριότερη χώρα τη Ρωσία.

Δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚ άρχισε να εφαρμόζει περικοπές της παραγωγής τον Ιανουάριο του 2017, η αγορά πετρελαίου έχει αλλάξει σημαντικά. Το πρόβλημα της υπερπροσφοράς πετρελαίου έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, οι τιμές έχουν αυξηθεί, μερικές χώρες παλεύουν να παράξουν αρκετό πετρέλαιο και οι νέες κυρώσεις στην ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία απειλούν να στερήσουν περισσότερα βαρέλια από την αγορά στο εγγύς μέλλον.

Ως αποτέλεσμα, ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του (ΟΠΕΚ+) εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου. Ορισμένα μέλη θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές υψηλές και χαμηλή την παραγωγή, ενώ άλλα πιέζουν για σημαντική αύξηση της παραγωγής για να καλύψουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση. Ο ΟΠΕΚ+ έχει τρεις ρεαλιστικές επιλογές. Θα μπορούσε (1) να αποφασίσει να παραμείνει αμετάβλητη η παραγωγή, (2) να διατηρήσει το συνολικό ανώτατο όριο παραγωγής αμετάβλητο επιτρέποντας σε ορισμένα μέλη με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να ξεπεράσουν τα όρια ή (3) να αυξήσουν επισήμως την παραγωγή πετρελαίου.

 

Τα τρία σενάρια

1. Καμία αλλαγή

Το πρώτο σενάριο είναι ο ΟΠΕΚ+ να αποφασίσει να διατηρήσει τα όρια παραγωγής του στα ίδια επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί στα τέλη του 2016. Αυτή είναι η επιλογή που προτιμά η Βενεζουέλα, το Ιράν και το Ιράκ. Η Βενεζουέλα και το Ιράν θέλουν να διατηρήσουν το επίπεδο παραγωγής, επειδή οι δύο αυτές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγή και τις εξαγωγές.

Η Βενεζουέλα δεν είναι σε θέση να παράγει περισσότερο πετρέλαιο λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κρατική πετρελαϊκή της εταιρεία PdVSA. Η παραγωγή της είναι κατά 610.000 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη από το επιτρεπόμενο όριό της, σύμφωνα με την S&P Global Platts.

Το Ιράν αντιμετωπίζει νέες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τον Νοέμβριο, και θέλει να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου όσο το δυνατόν ψηλότερα, προτού αναγκαστεί να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου.

Το Ιράκ θέλει να διατηρήσει τα νούμερα παραγωγής του ΟΠΕΚ+ χαμηλά για όλες τις χώρες, επειδή είναι το μόνο μέλος του ΟΠΕΚ που συνεχώς παρήγαγε περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο το 2017 και θα ήθελε να συνεχίσει να επωφελείται από την υπερπαραγωγή του.

Μια απόφαση του ΟΠΕΚ να μην αυξήσει τα όρια παραγωγής του θα προκαλέσει πιθανότατα αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ιδίως επειδή η αγορά αναμένει την αύξηση της παραγωγής.

 

2. Καμία επίσημη αλλαγή, αλλά χαλαρή συμμόρφωση

Το δεύτερο σενάριο είναι ο ΟΠΕΚ+ να αποφασίσει να διατηρήσει τη συμφωνία παραγωγής του, αλλά με χαλαρότερη συμμόρφωση όσον αφορά στα επιτρεπόμενα όρια. Ορισμένα μέλη του οργανισμού δεν είναι σε θέση να παράγουν αρκετό πετρέλαιο για να καλύψουν τα όριά τους. Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποφασίσει να επιτρέψει στα μέλη με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Εκουαδόρ, το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ, να αυξήσουν την παραγωγή τους πάνω από τα όριά τους. Αυτό θα αντισταθμίσει τη χαμένη παραγωγή από τη Βενεζουέλα, την Αγκόλα και το Ιράν χωρίς να παραβιαστεί το ανώτατο όριο παραγωγής του οργανισμού.

Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αύξηση της τιμής του πετρελαίου αρχικά, αλλά καθώς θα έρχονται στο φως τα μηνιαία στοιχεία για την αύξηση της παραγωγής από αυτές τις χώρες, οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν.

 

3. Αλλαγή στα όρια παραγωγής

Το τρίτο σενάριο θα ήταν για τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσει επίσημα τα όρια παραγωγής. Τα μέλη εξετάζουν πολλά διαφορετικά σχέδια σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτά περιλαμβάνουν τόσο μικρές αυξήσεις στα 300.000 βαρέλια ημερησίως για τον ΟΠΕΚ+ συνολικά, έως και μεγάλες, στα 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον Οργανισμό. Το πιο πιθανό σενάριο είναι κάπου στη μέση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία προτείνει μια επίσημη αύξηση από 600.000 έως 800.000 βαρέλια ημερησίως, πράγμα που θα αντισταθμίσει την απώλεια της παραγωγής από τη Βενεζουέλα. Η Ρωσία πρότεινε αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αρκετές άλλες χώρες μέλη δήλωσαν ότι θεωρούν μια τόσο μεγάλη αύξηση απίθανη και ανέφικτη και πιστεύουν ότι ο οργανισμός θα καταλήξει σε συμφωνία για μια πιο μετριοπαθή αύξηση.

 

(Forbes / capital.gr)