Όπως αναφέραμε σε χθεσινή μας ανάλυση (εδώ), ο παραγωγός στυλοβάτης του OPEC, η Σαουδική Αραβία -συνεπικουρούμενη από τη Ρωσία, με την οποία εδώ και 18 μήνες έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία- πρόκειται να προτείνει κατά τη διάρκεια της διάσκεψης τη μη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ποσοστώσεων το οποίο ετέθη σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2017, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η συνεχιζόμενη τότε υποχώρηση των διεθνών τιμών, με το Brent να έχει φθάσει τα $30 το βαρέλι (από τα €110 που ήτο το α΄ εξάμηνο του 2014).
Η διακύμανση των τιμών του Brent τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Βάσει των σημερινών στοιχείων, η επιβολή από OPEC και Ρωσία -και των συνεργαζόμενων με αυτήν χωρών- πλαφόν στην παραγωγή και η σταδιακή μείωσή της, που έφθασε και τα 2,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, είχαν σαν αποτέλεσμα την εντυπωσιακή ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αργού, έτσι που το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου αυτές έφθασαν τα €80 το βαρέλι για την ποικιλία Brent, το διεθνές benchmark, και τα $70 για την αμερικανική WTI. Με μια ισχυρή τάση περαιτέρω ανόδου των τιμών, συνέπεια της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης (υπολογίζεται σε +1,4 με +1,.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το α΄ εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι), αλλά και παράλληλης μείωσης της παραγωγής από Βενεζουέλα και Λιβύη, η πρόταση για αντιστροφή της ακολουθούμενης σήμερα περιοριστικής πολιτικής παραγωγής του OPEC ευρίσκει απήχηση σε πολλά από τα μέλη του, που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις σημερινές σχετικά υψηλές τιμές των $75 το βαρέλι για να αυξήσουν τα έσοδα τους.
Το Ιράν, όμως, που αντιμετωπίζει πλέον ένα δεύτερο κύμα κυρώσεων, μετά την αποχώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης από τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος (γνωστή ως JCPOΑ) και η οποία αναπόφευκτα θα πλήξει τις πετρελαϊκές του εξαγωγές, αντιτίθεται σφόδρα σε κάθε σκέψη αύξησης της παραγωγής από τα άλλα κράτη μέλη, ιδιαίτερα από την Σαουδική Αραβία, η οποία και είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, εξυπηρετώντας μεγάλο μέρος των στρατηγικών συμφερόντων τους στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Η διαφωνία του Ιράν είναι πολύ πιθανό να εκτροχιάσει τη σημερινή συνάντηση, η οποία θα επιδιώξει να εξεύρει μια συμβιβαστική φόρμουλα, συμφωνώντας σε μια λελογισμένη αύξηση της τάξης των 500.000 βαρελιών την ημέρα και με την παραγωγή του Ιράν να παραμένει ανέπαφη, αν και στην πράξη θα βαίνει μειούμενη κατά τους επόμενους μήνες, αφού έχει ήδη αρχίσει να μειώνει τις εξαγωγές του προς τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Παράλληλα, θα είναι εξαιρετικά για το Ιράν δύσκολο να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές του προς Κίνα και Ινδία, χώρες οι οποίες δεν συστρατεύονται με τις διχαστικές πολιτικές της κυβέρνησης Donald Trump.
Η διακύμανση των τιμών του Brent το τελευταίο εξάμηνο.
Σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές το Brent διαπραγματεύετο στα $73,83 το βαρέλι, έχοντας απολέσει 2 δολάρια από εχθές, ενώ προς στιγμή ενδοσυνεδριακά αυτό υποχώρησε στα $73 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό WTI επωλείτο στα $66,26 στο NYMEX της Νέας Υόρκης για παραδόσεις Αυγούστου.