Σέφκοβιτς: Η ΕΕ θα Διαθέσει 110 Εκατ. Ευρώ για Έρευνα και Καινοτομία στις Μπαταρίες το 2018-19

Σέφκοβιτς: Η ΕΕ θα Διαθέσει 110 Εκατ. Ευρώ για Έρευνα και Καινοτομία στις Μπαταρίες το 2018-19
energia.gr
Δευ, 25 Ιουνίου 2018 - 07:57

Οι μπαταρίες αποτελούν ένα κρίσιμο και στρατηγικό στοιχείο στην ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας της ηλεκτρονικής αυτοκίνησης (e-mobility), και η οποία εξακολουθεί να είναι αδύναμη, είναι οι ηλεκτρικές στήλες, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς στο Μόναχο στις 21 Ιουνίου

Ο κ. Σέφκοβιτς παρέστη στην έκθεση Intersolar Europe, την κορυφαία έκθεση στον κόσμο για την ηλιακή βιομηχανία, καθώς και στην Power Energy Storage Europe, τη μεγαλύτερη έκθεση για τις μπαταρίες και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός καινοτόμου και βιώσιμου  "οικοσυστήματος" για τις μπαταρίες στην Ευρώπη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Μπαταρίες (European Battery Alliance), την οποία καθοδηγεί η βιομηχανία του κλάδου.

Ο κ. Σέφκοβιτς τόνισε, εξάλλου, ότι το νέο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει ένα σύνολο ισχυρών μέτρων για την ενίσχυση της βιομηχανίας μπαταριών της ΕΕ.

"Λαμβάνουμε πρωτοβουλία όσον αφορά τις κρίσιμες πρώτες ύλες σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας ανεξαρτησία. Μέσω της χαρτογράφησης και της εξερεύνησης των πόρων της ΕΕ - η οποία αποτελεί σημαντικό αναξιοποίητο δυναμικό σε 13 χώρες της ΕΕ - μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε δευτερογενείς πρώτες ύλες, μέσω της ανακύκλωσης σε κυκλική οικονομία των ηλεκτρικών στηλών, μέσω συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών που θα εξασφαλίζουν δίκαιη και βιώσιμη πρόσβαση σε πρώτες ύλες από χώρες πλούσιες σε πόρους εκτός της ΕΕ", ανέφερε.

"Ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία της ΕΕ ώστε να την συνδέσουμε καλύτερα με τις μελλοντικές ανάγκες της βιομηχανίας: το 2018-2019, 110 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για σχέδια έρευνας και καινοτομίας που σχετίζονται με τις μπαταρίες, ενώ το 2018-2020, ένας προϋπολογισμός ύψους 2,7 δισ. ευρώ διατίθεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας για πιθανά καινοτόμα έργα και μπαταρίες θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος αυτού", πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

"Θέτουμε αυστηρές κανονιστικές απαιτήσεις για την ασφαλή και βιώσιμη παραγωγή μπαταριών, ώστε να συμμορφώνονται με αυτές όταν κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ. Εκεί βρίσκεται το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Θέλουμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα επιβάλλουν τις τάσεις στον κλάδο αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θα πρέπει να καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας από την αειφόρο προμήθεια πρώτων υλών, και μέχρι την παραγωγή και την ανακύκλωση. Εφέτος και την επόμενη χρονιά, θα είμαστε σε στενή επαφή με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης προκειμένου να αναπτύξουμε ευρωπαϊκά πρότυπα - το πράσινο σήμα", σημείωσε ο κ. Σέφκοβιτς.

"Δεν χάνουμε χρόνο - για κάθε προτεινόμενη ενέργεια, υπάρχει μια πολύ περιορισμένη προθεσμία. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο πλαίσιο της Συμμαχίας της ΕΕ για τις Μπαταρίες δραστηριοποιούνται ενεργά- πρόκειται για περίπου 120 εμπλεκόμενους παράγοντες της βιομηχανίας και της καινοτομίας, καθώς και τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ένωσης.