Αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μεταναστευτικό, έρχονται σήμερα και αύριο οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες σε μία Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται μακρά και κρίσιμη για το μέλλον της Ε.Ε

Μολονότι τα ζητήματα που πρόκειται να τεθούν επί τάπητος είναι πολλά, από το παγκόσμιο εμπόριο το οποίο απειλείται από τον Ντόναλντ Τραμπ έως τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, το προσφυγικό είναι αυτό που θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου που ήδη χαρακτηρίζεται «ιστορική».  

«Η Ευρώπη έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Το μεταναστευτικό ωστόσο μπορεί να είναι η καθοριστική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

Η άμεση λύση στο πρόβλημα των εκατοντάδων μεταναστών που ρισκάρουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο με πλοία-φέρετρα είναι μονόδρομος και για την ίδια την καγκελάριο που έχει ανοίξει πόλεμο με τους Βαυαρούς συμμάχους της και βλέπει το πολιτικό της μέλλον να κινδυνεύει. Στο εσωτερικό της κυβέρνησής της, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι εάν δεν υπάρξει άμεσα βιώσιμη λύση το επόμενο βήμα θα είναι οι επαναπροωθήσεις.

Η προσφυγική κρίση δεν βρίσκεται πλέον στο ζενίθ. Η κατάσταση δεν είναι εκείνη που ήταν το 2015, όταν πρόσφυγες αποβιβάζονταν στις ελληνικές ακτές κατά χιλιάδες κάθε μέρα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, από τον Οκτώβριο του 2015 καταγράφεται μία μείωση των προσφυγικών ροών της τάξης του 96%. Εκτός από αυτή τη μείωση ωστόσο, σχολιάζει η «Guardian», καταγράφεται και η εξάντληση της υπομονής των ψηφοφόρων. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μία από τις βασικότερες ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών, παίζοντας κρίσιμο ρόλο στις εκλογές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας.

Μία λύση που προκρίνεται, σύμφωνα με προσχέδιο της Συνόδου, είναι η σύσταση  «περιφερειακών πλατφόρμων αποβίβασης», που θα αποφασίζουν επί των αιτήσεων ασύλου πριν οι αιτούντες φτάσουν στην Ευρώπη. Τέτοιου είδους κέντρα θα μπορούσαν να στηθούν στη Βόρεια Αφρική, προκειμένου να περιοριστούν τα κίνητρα για επικίνδυνα ταξίδια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο. Το σχέδιο αυτό ωστόσο, το οποίο στηρίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προσκρούει στις αντιδράσεις των εν λόγω χωρών, στη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια.