Αιγυπτιακά Μέσα Υποστηρίζουν ότι η Eni Ανακάλυψε Πεδίο Φυσικού Αερίου Τριπλάσιο του Zohr

Αιγυπτιακά Μέσα Υποστηρίζουν ότι η Eni Ανακάλυψε Πεδίο Φυσικού Αερίου Τριπλάσιο του Zohr
energia.gr
Παρ, 29 Ιουνίου 2018 - 09:01

Η ιταλική Eni φέρεται, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, να έχει ανακαλύψει νέο γιγάντιο πεδίο φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στο πεδίο φυσικού αερίου Noor, στην παραχώρηση Shorouk στη Μεσόγειο, αναμένεται να ξεπερνούν τα 90 τρισ. κυβικά πόδια, αναφέρει δημοσίευμα της καθημερινής αιγυπτιακής εφημερίδας Egypt Independent, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας.

Ο όγκος αυτός είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο του πεδίου Zohr, το οποίο είναι έως σήμερα το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος, οι μετοχές των ισραηλινών εταιρειών που ασκούν δραστηριότητες έρευνας για φυσικό αέριο σε υπεράκτια πεδία του Ισραήλ ‘βυθίστηκαν’ στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ - Αιγύπτου, ύψους $ 15 τρισ., για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο θεωρήθηκε πλέον επισφαλής.

«Το μεσημέρι (σ.σ. της Τετάρτης, 27ης Ιουνίου), η Delek Group Ltd. σημείωνε πτώση 3,42%, η Delek Drilling LP 4,46%, η Isramco Ltd. 3,63% και η Ratio Oil Exploration πτώση 4,70%», αναφέρει η καθημερινή οικονομική εφημερίδα Globes του Ισραήλ.

Το Φεβρουάριο, οι ενεργειακές εταιρείες που συνεργάζονται στα ισραηλινά υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου Tamar και Leviathan ανακοίνωσαν ότι θα προμηθεύσουν σε ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Αιγύπτου 64 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα επόμενα 10 χρόνια.

Στις 20 Ιουνίου, η Eni ανακοίνωσε ότι η Mubadala Petroleum των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 100% θυγατρική της Mubadala Investment Company, εξαγόρασε ποσοστό συμμετοχής 10% στην παραχώρηση Shorouk, εντός της οποίας βρίσκονται τα πεδία Zohr και Noor.

Έτσι, η Eni πλέον κατέχει το 50% μέσω της θυγατρικής της IEOC, η Rosneft κατέχει το 30%, η BP το 10% και η Mubadala Petroleum το 10%.