Οι ρωσικές εταιρείες θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τους κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο Novak ανέφερε ότι η απόφαση σχετικά με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ του OPEC και των συνεργαζόμενων με αυτόν πετρελαιοπαραγωγικών κρατών, η οποία προβλέπει την αύξηση, εκ μέρους τους, της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα.

Η απόφαση για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου λήφθηκε σε κοινή συνεδρίαση των χωρών εντός και εκτός OPEC στις 23 Ιουνίου στη Βιέννη.

Η Ρωσία είχε δεσμευθεί να μειώσει κατά 300.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της -η οποία ανερχόταν σε 11,24 εκατομμύρια βαρέλια- στο πλαίσιο της συμφωνίας του OPEC και των συνεργαζόμενων με αυτόν χωρών το 2016.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εντός και εκτός OPEC συμφώνησαν στα τέλη του 2016 να μειώσουν την αθροιστική παραγωγή τους κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά. Η συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2017 και αργότερα παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2018.