Λιβύη: Στα 800.000 Βαρέλια οι Ημερήσιες Απώλειες στην Παραγωγή Πετρελαίου Εξαιτίας του Αποκλεισμού των Λιμανιών

Λιβύη: Στα 800.000 Βαρέλια οι Ημερήσιες Απώλειες στην Παραγωγή Πετρελαίου Εξαιτίας του Αποκλεισμού των Λιμανιών
energia.gr
Σαβ, 30 Ιουνίου 2018 - 16:44

Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να αναστείλει από αύριο Κυριακή τις δραστηριότητες σε ακόμη δύο λιμάνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γεγονός που θα αυξήσει στα 800.000 βαρέλια την ημέρα τις απώλειες της πετρελαϊκής παραγωγής.

Αυτή η προειδοποίηση καταγράφεται με υπόβαθρο την οξυνόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις γύρω από τον έλεγχο των πετρελαϊκών τερματικών σταθμών και τη διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

«Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου εκτιμά ότι θα κηρυχθεί force majeure (σ.σ. ανωτέρα βία) στα λιμάνια Ζουεϊτίνα και Αλ Χαρίγκα την Κυριακή 1η Ιουλίου», ανέφερε η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

Ο νομικός όρος «ανωτέρα βία», που χρησιμοποίησε η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου τής επιτρέπει την αποποίηση της ευθύνης για τη μη τήρηση συμβατικών της υποχρεώσεων ως προς τις παραδόσεις καυσίμων.

Δυνάμεις πιστές στον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, «εμποδίζουν τη φόρτωση (πετρελαίου) και εμποδίζουν την πρόσβαση των δεξαμενόπλοιων», εξήγησε η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου, η οποία συντάσσεται με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα.

Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου είχε ήδη ανακοινώσει τη 14η Ιουνίου την αναστολή κάθε δραστηριότητας σε ακόμα δύο εγκαταστάσεις στη λεγόμενη πετρελαϊκή ημισέληνο, τα λιμάνια Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ, εξαιτίας των εχθροπραξιών στην περιοχή, κάτι που σήμανε απώλειες παραγωγής που συνολικά ανέρχονταν στα 450.000 βαρέλια την ημέρα.

Το κλείσιμο των λιμανιών στη Ζουεϊτίνα και Αλ Χαρίγκα συνεπάγεται επιπρόσθετες απώλειες 350.000 βαρελιών την ημέρα, αυξάνοντας τη ζημία στα συνολικά 800.000 βαρέλια την ημέρα, επί συνόλου παραγωγής ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.

Τη 14η Ιουνίου δυνάμεις του Ιμπραήμ Τζαντράν επιτέθηκαν στα λιμάνια Ρας Λανούφ και Ες Σίντερ, στην πετρελαϊκή ημισέληνο, πριν εκδιωχθούν από τις δυνάμεις του Χάφταρ. Κατόπιν, ο στρατάρχης ανακοίνωσε ότι παραδίδει τη διαχείριση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην παράλληλη κυβέρνηση, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και εχθρεύεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου ανέφερε εξάλλου ότι «το διυλιστήριο στην Ας Σαρίρ (ανατολικά) ενδέχεται να αναστείλει όλες τις λειτουργίες του, κάτι που θα μειώσει τον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς με καύσιμα», την ώρα που πολλές λιβυκές πόλεις, ιδίως η πρωτεύουσα, είναι αντιμέτωπες με τεράστιες ελλείψεις καυσίμων εδώ και μήνες.

Η Λιβύη παρήγαγε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πριν από την εξέγερση του Φεβρουαρίου του 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Η παραγωγή της υποπενταπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης, πριν φθάσει ξανά στο επίπεδο του ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στα τέλη του 2017.

Η Λιβύη εξάγει πετρέλαιο σε πολλές χώρες του κόσμου και κυρίως στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι επίσης ανάμεσα στους πιο πιστούς της πελάτες.

Τα πετρελαϊκά αποθέματα της Λιβύης υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 48 εκατομμύρια βαρέλια από τον OPEC, κάτι που σημαίνει ότι είναι τα μεγαλύτερα στην Αφρική.