«Η Ελλάδα δεν μπορεί να χτίσει ένα ασφαλές μακροπρόθεσμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βασιζόμενη μόνο στον τουρισμό και την παραγωγή εσπεριδοειδών. Η ενέργεια προσφέρει έναν τρόπο να ξεκινήσει η αναγέννησή της, η οποία θα βασίζεται σε μια βιώσιμη πηγή εσόδων και πλούτου», αναφέρει μεταξύ άλλων σχετικό άρθρο των Financial Times, το οποίο υπογράφει ο Nick Butler.

H εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα εξήλθε από το καθεστώς στο οποίο είχε ενταχθεί από το 2010 και αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με τη συμφωνία για το χρέος παρουσιάστηκε ως θρίαμβος από τους υπουργούς της ευρωζώνης και την ελληνική κυβέρνηση. «Ωστόσο, είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς ως επιτυχημένη μια πολιτική η οποία έχει οδηγήσει την ανεργία των νέων στο 43% και την ανεργία του συνολικού πληθυσμού στο 20%. Η λιτότητα έχει δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση σταθερότητας αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια σταθερή απαισιοδοξία. Ένα μέρος του χρέους μπορεί να έχει αναδιαρθρωθεί αλλά παραμένουν τα εμπόδια προκειμένου να υπάρξει πραγματική οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει το άρθρο.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, δεν έχει γίνει τίποτα σε σχέση με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και παραμένει το ερώτημα αν ο ενεργειακός της τομέας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ως προς αυτό, σημειώνεται, πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η μεγάλη πτώση στο κόστος της ηλιακής ενέργειας, η οποία φθάνει το 70% την τελευταία δεκαετία με προοπτική περαιτέρω μείωσης στο μέλλον. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι προχωρά και η βελτίωση της τεχνολογίας στα ηλεκτρικά δίκτυα, όπως είναι η HVDC που μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια πιο αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις.

Η εφημερίδα φέρνει ως παράδειγμα την Κίνα η οποία με μεγάλα έργα ενώνει τη χώρα με το Λάος, την Καμπότζη, την Κεντρική Ασία και ίσως μελλοντικά ακόμα και την Ευρώπη. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν χρειάζεται να φτιάξει μια τόσο μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση με την Κίνα. Θα μπορούσε, αντιθέτως να στηρίξει μια ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη με ταυτόχρονη κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών στην ελληνική επικράτεια.

Το ενιαίο δίκτυο θα οδηγούσε σε ασφάλεια εφοδιασμού και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών στόχων. «Αν η Κίνα μπορεί να εξετάζει ενεργειακά δίκτυα σε τέτοια κλίμακα, τότε μπορεί και η Ευρώπη», αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Μια ελληνική πηγή ηλεκτρισμού θα ήταν ιδιαίτερα ελκυστική, θα ενίσχυε την ενεργειακή ασφάλεια και θα μείωνε την ανάγκη εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία ή αλλού. Η ανάπτυξη της ισχύος και του δικτύου θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και οι εξαγωγές ηλιακής ενέργειας θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία να ανακάμψει να ξεπεράσει τη λιτότητα και να αναπτυχθεί δίχως δάνεια από το ΔΝΤ, το ESF και τη Γερμανία».

 

(insider.gr)