Τζ. Πάιατ: Σημαντική και Ευπρόσδεκτη Εξέλιξη οι Συμφωνίες για τον Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό

Τζ. Πάιατ: Σημαντική και Ευπρόσδεκτη Εξέλιξη οι Συμφωνίες για τον Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό
energia.gr
Τρι, 3 Ιουλίου 2018 - 08:25

Τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στη Σόφια για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, χαιρέτησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Μια σημαντική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη καθώς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία της προσφοράς και των διαδρομών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Συμπληρώνει επίσης τη σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Αμερικανός πρεσβευτής.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμφωνίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, συνεργασία μεταξύ της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου ICGB και της Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρικής Εταιρείας Συμμετοχών στον Τομέα της Ενέργειας (BEH) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συνεργασία μεταξύ της ICGB και του ΔΕΣΦΑ, για τη διασύνδεση του αγωγού IGB με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο τομέας της ενέργειας στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τον έναν από τους τομείς «με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις».

Ερωτηθείς για το εάν οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα μπορούν να χαράξουν το δρόμο για την οικονομική αναμόρφωση της Ελλάδας, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε:

«Βεβαίως. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Έχετε την Καβάλα, έχετε τον αγωγό ΤΑΡ, έχετε στην Αλεξανδρούπολη το έργο της FSRU (της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου), επέστησα σήμερα την προσοχή στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του (Έλληνα) πρωθυπουργού Τσίπρα και του (Βούλγαρου πρωθυπουργού) Μπορίσοφ για να προχωρήσει ο αγωγός IGB, που είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενεργειακά στοιχεία που συνενώνονται. Υπογραμμίζω πάντα, όπως έκανα πριν από μιάμιση εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, τη σημασία της ενέργειας ως έναν από τους τομείς με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για ταχεία ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις. Είναι ένα πεδίο που αξιοποιεί τη γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά είναι και οι πολιτικές αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο να εστιάσει θετικά στην ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό τον τομέα και αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση για την ανάπτυξή του».