Ο κ. Τραμπ, ο οποίος έχει υπάρξει σφοδρός επικριτής των υψηλών τιμών του πετρελαίου, δήλωσε το προηγούμενο Σάββατο ότι ζήτησε από την Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της, για να μειωθούν οι τιμές στην παγκόσμια αγορά μαύρου χρυσού.
«Μόλις μίλησα με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και του εξήγησα ότι λόγω της αναταραχής και της δυσλειτουργίας που επικρατούν στο Ιράν και στη Βενεζουέλα, ζητώ από την Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, ίσως μέχρι και 2.000.000 βαρέλια, για να καλύψει τη διαφορά ... Οι τιμές είναι πολύ υψηλές! Συμφώνησε!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ωστόσο, οι υψηλές τιμές του αργού, βοηθούν τον αμερικανό πρόεδρο να υλοποιήσει τις πολιτικές του για την «έναρξη μιας νέας ενεργειακής επανάστασης», την «απελευθέρωση της αμερικανικής ενέργειας» και την «ενεργειακή κυριαρχία».
Όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν από τα 115 δολάρια ανά βαρέλι, τον Ιούνιο του 2014, σε λιγότερο από 30 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο του 2016, εξατμίστηκαν επενδύσεις ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία, χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας, ενώ 300 εταιρείες κήρυξαν πτώχευση.
Με την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, πέρυσι, όχι μόνο ανακάμπτει ο αμερικανικός τομέας πετρελαίου, αλλά οι ΗΠΑ κατάφεραν να ξεπεράσουν την Σαουδική Αραβία, τον περασμένο Φεβρουάριο, για να καταστούν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου,παγκοσμίως, μετά τη Ρωσία.
Οι υψηλές τιμές του αργού ενισχύουν την κερδοφορία και τις επενδύσεις των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών. Κάθε βαρέλι που πωλείται σε υψηλότερη τιμή σημαίνει περισσότερα έσοδα και επενδύσεις για τις εταιρείες, αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα αύξησης της εγχώριας παραγωγής.
Υψηλότερη παραγωγή και έσοδα σημαίνει σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο, περαιτέρω συμβολή στην αμερικανική οικονομία και την απασχόληση και περισσότερα φορολογικά έσοδα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Επιπρόσθετα, καθώς η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξάνεται με την επικράτηση των υψηλότερων τιμών, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για τις ΗΠΑ να αυξήσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Με την πρωτοποριακή τεχνολογία και την καινοτομία, ο τομέας του πετρελαίου που προέρχεται από σχιστόλιθο, μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στις διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά πετρελαίου.
Στη χρονική περίοδο μεταξύ 5 Ιανουαρίου και 22 Ιουνίου, οι ΗΠΑ κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου, από τα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) σε 10,9 εκατομμύρια bpd, σημειώνοντας αύξηση 1,4 εκατομμυρίων bpd σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Anadolu Agency, με βάση στατιστικά στοιχεία που προήλθαν από την αμερικανική ΕΙΑ.
Καθώς οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και οι χώρες εκτός του διεθνούς καρτέλ συμφώνησαν να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 500.000 bpd για το υπόλοιπο του έτους, ενώ η Ρωσία εκτιμάται ότι θα την αυξήσει κατά 150.000 bpd.
Όμως, αντί ο κ. Τραμπ να λάβει μέτρα για να αυξήσει το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, μέσω πολιτικών που θα απέφεραν την μεγιστοποίηση της παραγωγής- ιδίως μέσω υψηλότερων εξαγωγών αργού - ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να στραφεί στην Σαουδική Αραβία για να ενισχυθεί η παραγωγή.
Οι Κυρώσεις και ο Εμπορικός Πόλεμος Ορθώνουν Εμπόδια στην Αμερικανική Ενέργεια
Από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2017, Ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε μέτρα για μα μερική απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα των ΗΠΑ, με απώτερο στόχο να εκκινήσουν οι έρευνες και η παραγωγή αργού πετρελαίου από τον Ατλαντικό και την Αρκτική. Ωστόσο, η στροφή στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου υπονόμευσε τα έργα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνοντας το κόστος τους. Αν δεν ακυρωθούν οι δασμοί, θα παρεμποδιστεί η δυνατότητα των ΗΠΑ να εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα.
Επιπλέον, κηρύσσοντας εμπορικό πόλεμο στην Κίνα, διακυβεύονται οι εξαγωγές αργού πετρελαίου. Μετά τους δασμούς ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επέβαλε ο κ. Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι μελετά το ενδεχόμενο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ.
Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αμερικανικού αργού πετρελαίου και αγόρασε περίπου 360.000 βαρέλια ημερησίως την περίοδο Οκτώβρης-Μάρτιος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε το Πεκίνο. Επιπρόσθετα, οι αμερικανικοί δασμοί για το χάλυβα και το αλουμίνιο έχουν,επίσης, δυσχεράνει τις εμπορικές σχέσεις με τον Καναδά και το Μεξικό, δηλαδή, τις δύο χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν στενότατες σχέσεις στο εμπορικό ενεργειακό κομμάτι.
Η Πολιτική «Ενεργειακής Κυριαρχίας» του Trump
Η πολιτική «ενεργειακής κυριαρχίας» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Τραμπ εκμεταλλεύεται τις υψηλότερες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ενισχύσει την αμερικανική επιρροή σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Όταν ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, τον Ιούλιο του 2017 στην Βαρσοβία, είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα του να απαγκιστρωθεί από την εξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια, «για να μην μπορεί ποτέ να γίνει όμηρος ενός και μόνο προμηθευτή», την ώρα που επιχειρούσε να ενισχύσει την ισχύ των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μέσω των εξαγωγών αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου τους.
Όμως, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ο κ. Τραμπ χρειάζεται οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα, ώστε οι αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι να μπορούν να αντλήσουν υψηλότερα έσοδα για να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις και έργα.
Εν ολίγοις, επικρίνοντας τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και καλώντας τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή της, ο αμερικανός πρόεδρος ορθώνει ανεπιθύμητα εμπόδια για την κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών και την αδήριτη ανάγκη τους για νέες επενδύσεις.
Οι αμερικανικοί δασμοί στο χάλυβα και το αλουμίνιο δημιουργούν υψηλότερο κόστος για τη δημιουργία υποδομών σε αγωγούς μεταφοράς αργού, σε μια περίοδο κατά την οποία το οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερη εξαγωγική χωρητικότητα για να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας. Και η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων με το γειτονικό Καναδά και το Μεξικό, είναι μοιραίο να δημιουργήσει μόνο περαιτέρω εμπόδια στην υλοποίηση των ενεργειακών πολιτικών του.
(του Ovunc Kutlu, Anadolu Agency)