Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, εν όψει της αναμενόμενης εξόδου του «Πορθητού», του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας στα οικόπεδα που φέρεται να έχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα.

Ως γνωστό ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνηντήθη το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι με τον γενικό διευθυντή του ενεργειακού κολοσσού «Total» Πατρίκ Πουαγιάν, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς τα επόμενα σχέδια της εταιρείας στην Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης μετέβη στη γαλλική πρωτεύουσα αποδεχόμενος την πρόσκληση του Εμμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να παραστεί στην ειδική τελετή ταφής της σορού της πρώτης Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σιμόν Βέιλ στο Πάνθεον των Παρισίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ η συνάντηση δεν ήταν τυχαία καθώς πηγές ανέφεραν ότι προ ημερών κατετέθη από πλευράς «Total» επίσημη πρόταση ενδιαφέροντος για διεύρυνση της παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου ο οποίος ήταν παρών στην συνάντηση, η γαλλική εταιρεία εκδηλώνει με τον πιο θετικό τρόπο την δέσμευσή της στο κυπριακό πρόγραμμα ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Προδρόμου προσέθεσε ότι εκ μέρους της γαλλικής εταιρείας εκφράσθηκε η επιθυμία να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρείες και συγκεκριμένως με την ιταλική ΕΝΙ είτε και μόνη της.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει εμπλακεί ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις με την «Total». Πριν από δύο εβδομάδες είχε υποδεχθεί στην Λευκωσία τον ανώτερο αντιπρόεδρο της εταιρείας για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική Στεφάν Μισιέλ. Μετά την συνάντηση εκείνη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε δηλώσει ότι τα συμφέροντα της νήσου συμπίπτουν με εκείνα της εταιρείας, που δεν είναι άλλα από την αξιοποίηση περισσοτέρων πηγών που θα αποδώσουν ενέργεια.

Όλες οι κινήσεις της Λευκωσίας προκαλούν κινητοποίηση και στην τουρκική πλευρά, που μετά τις εκλογές αναμένεται να στρέψει εκ νέου την προσοχή της στον ενεργειακό σχεδιασμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνες με τον «Πορθητή» στα τεμάχια «3» και «6» της κυπριακής ΑΟΖ θέλοντας προφανώς να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιβάλει τετελεσμένα. Επί πλέον επιδιώκει να ακυρώσει όλους τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Κυβερνήσεως καθώς και τις σχέσεις της τελευταίας με ενεργειακούς κολοσσούς. Στο τεμάχιο, ως γνωστόν, δραστηριοποιείται η ΕΝΙ και η κορεάτικη «Kogas». Η «Total» θα αναβαθμίσει την παρουσία της στο συγκεκριμένο οικόπεδο, αλλά δεν πρόκειται να είναι η ρυθμίστρια εταιρεία των ερευνών.

Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να μην επιλέξει να συγκρουστεί με την αμερικανική ExxonMobil και την «Total» αλλά να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε μη αδειοδοτούμενα τεμάχια. Πρόκειται μεν για μια κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά ενέχει τον κίνδυνο αμφισβητήσεως της κυπριακής κυριαρχίας. Όπως παρατηρούν ενεργειακοί εμπειρογνώμονες στην Λευκωσία μια τέτοια περίπτωση είναι το τεμάχιο «1», το οποίο ευρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Λεμεσό και επεκτείνεται ανατολικώς προς την Λάρνακα και δυτικώς προς την Πάφο.