Οι Αριθμοί Πίσω από το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Οι Αριθμοί Πίσω από το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Δευ, 14 Οκτωβρίου 2024 - 08:15

Το energia.gr έχει καλύψει εκτενώς το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο παρουσιάστηκε επισήμως την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου από την ηγεσία του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε μία ευσύνοπτη περίληψη του ΕΣΕΚ, με ιδιαίτερη έμφαση στους αριθμούς που “κρύβονται” πίσω από τις πολιτικές 

που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια. Αρχικά, το ΕΣΕΚ - το οποίο θα διαμορφώσει την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας για τις προσεχείς δεκαετίες, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας - χωρίζεται σε τρεις χρονικές φάσεις: 2025-2030, 2031-2040, και 2041-2050, καθεμία από τις οποίες θα έχει διαφορετικές προτεραιότητες και στόχους.

 

Οι 3 περίοδοι του ΕΣΕΚ. Πηγή: ΥΠΕΝ.

 

Κεντρική πτυχή του νέου ΕΣΕΚ είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας, με την ηλιακή και αιολική ενέργεια - τόσο με χερσαίες, όσο και υπεράκτιες μονάδες - να αποτελούν τους μεγαλύτερους τροφοδότες της ηλεκτρικής παραγωγής, με παράλληλο μηδενισμό των ορυκτών καυσίμων. Η παραγωγή των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σχεδόν θα τετραπλασιαστεί, από 12,5 TWh το 2025 σε 49,3 TWh το 2050. Η παραγωγή των χερσαίων αιολικών θα διπλασιαστεί, από 15,8 TWh το 2025 σε 30,2 TWh το 2050. Η πιο εντυπωσιακή αύξηση, όμως, θα παρουσιαστεί στα υπεράκτια αιολικά, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότησης επί του παρόντος, αλλά θα φτάσουν τις 43,7 TWh το 2050.

Η εξέλιξη του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας. Πηγή: ΥΠΕΝ.

 

Παράλληλα, η αύξηση του ρόλου των ΑΠΕ θα συνοδεύεται από μία αντίστοιχη αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει σχεδόν τριπλασιασμό, από τις 56,4 TWh το 2025 στις 130,3 TWh το 2050. 

Η εξέλιξη της ενεργειακής προσφοράς στην Ελλάδα. Πηγή: ΥΠΕΝ.

 

Το νέο ΕΣΕΚ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς αυτή θα έχει πολλά οφέλη για την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και στις διεθνείς διασυνδέσεις. Αυτές αφορούν τόσο γειτονικά κράτη, όσο και την ευρύτερη περιφέρεια της χώρας. Η Ελλάδα θα συνδεθεί με διαφορετικές αγορές, από τη Γερμανία και την Ιταλία στη Δύση, τη Βουλγαρία και την Τουρκία στην Ανατολή, την Κύπρο και την Αίγυπτο στον Νότο, εξέλιξη που δεν θα επιφέρει απλώς οικονομικά οφέλη, αλλά θα αναβαθμίσει και τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

Οι ενεργειακές διασυνδέσεις της Ελλάδας. Πηγή: ΥΠΕΝ.

 

Σχετικά με την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, που προσελκύει διεθνώς το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών τους τελευταίους μήνες, η κυρία Σδούκου σημείωσε ότι η  Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει στην εν λόγω αγορά, αναπτύσσοντας μία από τις πρώτες μονάδες στη Μεσόγειο, ενώ το νέο αυτό “οικοσύστημα” έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δις ευρώ από την ΕΕ. Συνολικά, η Ελλάδα στοχεύει στη δέσμευση 3 εκατομμυρίων τόνων CO2 από τη βιομηχανία.

Η εξέλιξη της αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα. Πηγή: ΥΠΕΝ.