Ο ενεργειακός όμιλος Engie της Γαλλίας ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% της Flashnet, της ρουμανικής εταιρείας Internet of Things (IoT) που αναπτύσσει έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης για τις πόλεις

Στο δελτίο τύπου της Engie υπογραμμίζεται ότι η αγορά συνάδει με τη φιλοδοξία του ομίλου να καταστεί  παγκόσμια δύναμη στους τομείς των έξυπνων πόλεων και του δημόσιου φωτισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στην ανάπτυξη του προγράμματος Better Cities Today, ένα εταιρικό έργο που έχει ως αποστολή «να συμβάλει ώστε οι πόλεις και οι περιφέρειες να μεταμορφωθούν σε βιώσιμες, αποδοτικές και ελκυστικές κοινότητες ».

«Με την εξαγορά αυτή, η Engie ενισχύει τη θέση της στην αγορά έξυπνου δημόσιου φωτισμού, διαθέτοντας περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας, παρέχοντας υπηρεσίες σε περισσότερες από 500 πόλεις και 1.300.000 σημεία φωτισμού σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Η Flashnet, που ιδρύθηκε το 2005, εστιάζει συνεχώς στην έρευνα και την ανάπτυξη, κάτι που της επιτρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων του τομέα IoT και να δρομολογεί καινοτόμες λύσεις για τους δήμους», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Eric Stab, Διευθύνων Σύμβουλος της Engie Ρουμανίας, δήλωσε ότι η εξαγορά της Flashnet συνάδει με το στόχο της Engie «να καταστεί αξιόπιστος συνεργάτης πόλεων και περιοχών, προτείνοντάς τους ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά συστήματα έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης για τη δημιουργία καλύτερων πόλεων και δικτύων κοινής ωφελείας».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας, τόσο στις έξυπνες εγκαταστάσεις φωτισμού όσο και στα δίκτυα υποδομών και να παρέχουμε στους πελάτες μας καλύτερες λύσεις που ενσωματώνουν τεχνολογίες πληροφορικής, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών», πρόσθεσε ο Stab.

Ο Lorand Mozes, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Flashnet, δήλωσε ότι η απορρόφηση από τον γαλλικό όμιλο αποτελεί σκαλοπάτι για την εταιρεία προκειμένου να εισχωρήσει στον πυρήνα των εξελίξεων στον τομέα IoT.

«Συμμεριζόμαστε τη θέση της Engie σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συμβάλλουμε με την εμπειρία μας στη στρατηγική επέκταση του ομίλου», τόνισε ο Μozes.

«Αυτή η λύση διαχείρισης οδικού φωτισμού παρέχει στην πόλη μεγαλύτερο έλεγχο στο σύνολο  του δικτύου φωτισμού των οδών, επιτρέποντας την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων και των εργασιών συντήρησης και του κόστους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Engie.

Η ίδια τεχνολογική μέθοδος εφαρμόζεται, ήδη, σε διάφορες πόλεις όπως είναι το Ντουμπάι στα ΗΑΕ, η Πενάνγκ στην Μαλαισία, το Μπρασόβ και η Κραϊόβα στην Ρουμανία, η Μέκκα και το  Ριάντ στην Σαουδική Αραβία, καθώς και η Αθήνα.

Η Flashnet ανέπτυξε επίσης το inteliGRID®, μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης υλικού και λογισμικού για ηλεκτρική διανομή χαμηλής τάσης, η οποία αναπτύχθηκε με επιτυχία, για αρκετούς πελάτες της στην Ρουμανία.