Για σημαντική υστέρηση στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα κάνει λόγο το Spiegel, επισημαίνοντας ως βασικές αιτίες το αρνητικό πολιτικό κλίμα, τη χρονική πίεση καθώς και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας. «Η Ελλάδα σκόπευε να εισπράξει 50 δισ. ευρώ από την πώληση των αεροδρομίων, των λιμανιών και των τηλεπικοινωνιών, αλλά τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι απέχει πολύ από τον στόχο», γράφει το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο  απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε επερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke

«Από το 2011 έως το 2017 τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν συνολικά σε 5,1 δισ, ευρώ, ενώ η Ελλάδα πρόσμενε να εισπράξει τα δεκαπλάσια. O στόχος των 50 δισ ευρώ  που είχε συμφωνηθεί το 2015, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης, θεωρείτο από τότε ως μη ρεαλιστικός. Έκτοτε τα έσοδα χρειάστηκε να διορθωθούν αρκετές φορές επί τα χείρω. Για παράδειγμα, μόνο το 2015 αναμένονταν να αντληθούν έσοδα ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο και μόνο, στο τέλος, να εγγραφούν στον προϋπολογισμό, μόλις 300 εκατομμύρια.»

Το Spiegel επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, έως το 2060 αναμένονται επιπρόσθετα έσοδα της τάξης των 14 δισ. ευρώ καθώς υπήρξαν «καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τα τελευταία δύο χρόνια», αλλά φέτος θα μπορούσαν να μπουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία 4,5 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να προκύψουν, μεταξύ άλλων, από την εκμίσθωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε γερμανικό κονσόρτσιουμ αλλά και από την εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση του πρώην αερολιμένος Αθηνών, στο Ελληνικό.

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους έχουν τελματώσει οι ιδιωτικοποιήσεις, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει την βραδεία πρόοδο των εκποιήσεων λόγω των αντιθέσεων σε πολιτικό επίπεδο.  Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται, στην πραγματικότητα, κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Μπορεί να υπάρχει το τυπικά ανεξάρτητο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά η πρόοδος που καταγράφει είναι βραδεία, αφού εξακολουθεί να θεωρείται δέσμιο των πολιτικών επιρροών. Πρόβλημα είναι επίσης το ότι οι ιδιωτικοποιήσεις υλοποιούνται υπό καθεστώς χρονικής πίεσης και εν μέσω μιας οικονομική κατάστασης που εξακολουθεί να παραμένει δυσχερής, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην εξασφαλίζονται ικανοποιητικές τιμές. Το αυτό βιώνουν και οι πολίτες, οι οποίοι πωλούν τα ακίνητά τους σε εξευτελιστικές τιμές σε ξένους επενδυτές.», τονίζεται στο δημοσίευμα του Spiegel.

Τί λέει όμως η γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με την εκποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες; Ότι οι προοπτικές θα βελτιωθούν χάρη στη μείωση του χρέους, το άνοιγμα των αγορών και την απο-πολιτικοποίηση και βελτίωση του μάνατζμεντ.

Προς επίρρωση του Spiegel, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM δήλωσε στην Handelsblatt πως το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε στην Ελλάδα δισεκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διήρκεσε 8 χρόνια, διότι η χώρα είχε πολύ μεγάλα προβλήματα και ασθενή δημόσια διοίκηση.

Επιπροσθέτως, συνεχίζει ο κ. Ρέγκλινγκ, επί υπουργίας Βαρουφάκη, η χώρα οδηγήθηκε στη λάθος κατεύθυνση για έξη μήνες κάτι που κόστισε στους Έλληνες υπέρογκα ποσά. Για αυτούς τους λόγους , η διαδικασία προσαρμογής  διήρκεσε οκτώ χρόνια και όχι μόνον τρία, όπως σε άλλες χώρες, συνέχισε ο ίδιος.

Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε όμως πως οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν καρποφορούν. Από το 2016, η χώρα δεν έχει ελλείμματα παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα κινούταν πάνω από 15%, το 2009. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν εφικτά μόνο επειδή εφάρμοσε ευρείες και συχνά επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.