Το νέο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη μετάβαση της Ε.Ε. στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική, η παλιρροϊκή, η γεωθερμική και η βιομάζα, ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι (πρέσβεις) των κρατών-μελών σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωβουλής (διαδικασία συναπόφασης).

Η νέα οδηγία θα υποβληθεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (τον Οκτώβριο αναμένεται η ψήφος της ολομέλειας), προκειμένου στη συνέχεια να επιστρέψει στο Συμβούλιο προς τυπική τελική έγκριση, ενώ θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Η συμφωνία θέτει ως πρωταρχικό στόχο 32% της ενέργειας στο επίπεδο της Ε.Ε. να προέρχεται έως το 2030 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχει ρήτρα επανεξέτασης του στόχου σε περίπτωση αλλαγών στη ζήτηση ενέργειας και προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς υποχρεώσεις της Ε.Ε.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας, που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρώπη να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να επιτύχει του στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, προβλέπουν τα εξής:

Σχεδιασμό καθεστώτων στήριξης της τεχνολογίας, ευθυγραμμισμένων με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις. Το άνοιγμα της στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές προς γειτονικά κράτη-μέλη θα είναι προαιρετικό και θα κινηθεί στο φιλόδοξο ρυθμό τουλάχιστον του 5% μεταξύ 2023 και 2026 και του 10% μεταξύ 2027 και 2030.

Οι διαδικασίες χορήγησης αδειών θα απλοποιηθούν και θα ευθυγραμμισθούν, με ανώτατο όριο δύο ετών για τα τακτικά έργα και ενός έτους στην περίπτωση αλλαγής ενεργειακής πηγής. Για έργα μικρής κλίμακας κάτω των 10,8 kW θα εφαρμόζονται διαδικασίες απλής κοινοποίησης. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλέγουν να εφαρμόζουν διαδικασίες απλής κοινοποίησης και για έργα έως 50 kW.

Η ετήσια αύξηση της ενέργειας Η νέα οδηγία ορίζει σαφές και σταθερό πλαίσιο για ιδία κατανάλωση των νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει ότι καταναλωτές με εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας έως 30 kW θα εξαιρούνται από τυχόν τέλη ή χρεώσεις, επιτρέποντας παράλληλα στα κράτη-μέλη να επιβάλλουν τέλη σε περίπτωση που η ιδία κατανάλωση αυξάνεται υπερβολικά. από ανανεώσιμες πηγές για θέρμανση και ψύξη θα ανέρχεται σε 1,3% ενδεικτικά, ή σε 1,1%, εάν δεν λαμβάνεται υπόψη η απορριπτόμενη θερμότητα.

Μέσω υποχρεώσεων των προμηθευτών καυσίμων, οι ΑΠΕ θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 14% για τις μεταφορές μέχρι το 2030 και θα συμπληρωθούν από σειρά πολλαπλασιαστών διευκόλυνσης, προκειμένου να ενισχυθούν οι ΑΠΕ στους διαφόρους τομείς.

Τα συμβατικά βιοκαύσιμα θα περιοριστούν σε 7% το πολύ σε επίπεδο Ε.Ε. Η προσμέτρηση των βιοκαυσίμων με υψηλό κίνδυνο έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (ILUC) θα παγώσει στα επίπεδα του 2019 και θα καταργηθεί σταδιακά από το 2023 έως το 2030.

Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τη βιομάζα, θα εφαρμόζονται κριτήρια αποτελεσματικότητας αναλόγως του μεγέθους των εγκαταστάσεων.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)