Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι ενέκρινε δάνειο ύψους έως € 500 εκατ. προς το Διαδριατικό Αγωγό (TAP) φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενεργειακή κοινότητα.

Ο αγωγός μήκους 878 χιλιομέτρων θα ξεκινά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και -διασχίζοντας την Αλβανία και υποθαλάσσια την Αδριατική- θα καταλήγει στη νότια Ιταλία.

Ο TAP αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο σκέλος του μήκους 3.500 χιλιομέτρων Νοτίου Διαδρόμου (Southern Gas Corridor), ο οποίος αποτελεί έργο που έχει απορροφήσει επενδύσεις $ 40 δισ. και έχει ως σκοπό τη μεταφορά αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.

Ο TAP θα έχει αρχική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων, η οποία ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας περίπου 7 εκατ. νοικοκυριών στην Ευρώπη.

«Ο αγωγός θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. Παράλληλα, θα βοηθήσει ώστε το ενεργειακό μίγμα να καταστεί περισσότερο αξιόπιστο για τους καταναλωτές, ενώ θα επιτρέψει τη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της αξιοποίησης ενός ‘καθαρότερου’ καυσίμου σε σύγκριση με τον άνθρακα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της EBRD.

Το συνολικό κόστος του έργου είναι € 4,5 δισ., ενώ η πρώτη παράδοση φυσικού αερίου αναμένεται μέχρι το 2020.

Το συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε νωρίτερα φέτος την επιλεξιμότητα του TAP για δάνειο ύψους € 1,5 δισ. Παράλληλα, όπως αναφέρει η EBRD στη δήλωσή της, επί του παρόντος εξετάζονται πρόσθετες οικονομικές εισφορές από οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Στο σημείο εκκίνησής του, ο TAP θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP), για τον οποίο η EBRD έχει εγκρίνει, τον περασμένο Οκτώβριο, δάνειο € 500 εκατ., υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση.

Τα εγκαίνια του TANAP πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο στην Τουρκία και παραδόθηκαν η πρώτη εμπορική παράδοση φυσικού αέριου έλαβε χώρα στις 30 Ιουνίου.

«Στο σημείο τερματισμού του στην Ιταλία, ο TAP θα συνδεθεί με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί με τα ευρωπαϊκά δίκτυα», αναφέρει η δήλωση.