Στο Επίκεντρο των Συζητήσεων Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ η Προώθηση της Κατασκευής του Eastmed

Στο Επίκεντρο των Συζητήσεων Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ η Προώθηση της Κατασκευής του Eastmed
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 5 Ιουλίου 2018 - 17:33

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατασκευή του αγωγού EastMed.  Χθες και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ζωτικής σημασίας, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ αντιπροσωπειών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και Ισραήλ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αποσκοπούσαν  στην προώθηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εξετάστηκε και το σχέδιο για την επίτευξη μιας διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του ενεργειακού έργου-αναφοράς, που θα συνδέσει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, πιθανώς, εντός του 2019.

Αποφασίστηκε οι εργασίες να συνεχιστούν, στο ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, τον Σεπτέμβριο στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του στο Reuters, ότι εντός του καλοκαιριού «θα καταλήξουμε σε λεπτομερή συμφωνία ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού East Med και ελπίζουμε να ληφθεί οριστική απόφαση για την επένδυση, στις αρχές του 2019».

O νέος αγωγός θα αποτελέσει σημείο καμπής για την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ θεωρούν πως η κατασκευή του East Med θα περιορίσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το κόστος κατασκευής του αγωγού υπολογίζεται σε επτά δισ. δολάρια. Πρόκειται για περίπλοκο έργο από τεχνική άποψη, επειδή ο αγωγός θα διασχίζει τη λεκάνη της Μεσογείου σε μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος. Η χωρητικότητα του East Med εκτιμάται από 9 μέχρι 12 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Το έργο πρόκειται να υλοποιήσει η κοινοπραξία ΥΑΦΑ Ποσειδών, που συνέπηξαν η ΔΕΠΑ και ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Εdison.

Σημειώνεται πως στα ανοικτά του Ισραήλ έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου, ύψους 900 δισ. κυβικών μέτρων , ενώ το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη», διαθέτει επιπλέον, τουλάχιστον 128 δισ. κυβικά μέτρα αέριο. Ειδήμονες εκτιμούν, όμως πως και τα δύο κοιτάσματα είναι πολύ μεγαλύτερα στην πραγματικότητα.

Το Ισραήλ εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να κατασκευάσει έναν αγωγό μεταφοράς αερίου και προς την Τουρκία, μια χώρα όπου η ζήτηση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, όμως το έργο έχει τελματώσει, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της διμερούς έντασης.