Με Κινεζική Παρότρυνση Μπαίνει στις Ράγες η Σιδηροδρομική Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας

Με Κινεζική Παρότρυνση Μπαίνει στις Ράγες η Σιδηροδρομική Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 6 Ιουλίου 2018 - 17:12

Η Κίνα εξακολουθεί να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης. Ο Li Keqiang , Ο πρωθυπουργός της ασιατικής υπερδύναμης προέβη σε έκκληση προς τις διεθνείς τράπεζες, να σπεύσουν να χρηματοδοτήσουν το έργο της κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, που θα συνδέει τις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας με τα λιμάνια του Αιγαίου

«Ένα έργο αυτού του βεληνεκούς θα πρέπει να υλοποιηθεί με διαφανή τρόπο και για αυτό το λόγο καλώ όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν, όπως είναι, για παράδειγμα, οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι τράπεζες», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Keqiang, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Μια ιδέα είναι να συσταθεί κοινοπραξία με τη συμμετοχή διεθνών τραπεζών για την κατασκευή του σιδηροδρόμου υψηλών ταχυτήτων, ενώ θα είναι καλοδεχούμενες οιασδήποτε μορφές συνεργασιών», τόνισε χαρακτηριστικά δήλωσε ο Kινέζος πρωθυπουργός.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Βουλγαρία υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Ελλάδα για την ανάπτυξη ενός σιδηροδρομικού διαδρόμου για τρένα υψηλών ταχυτήτων, που θα συνδέει τα μεγάλα ελληνικά λιμάνια του Αιγαίου με τα αντίστοιχα βουλγαρικά, στον Δούναβη και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Στόχος του έργου είναι να συνδυάσει τις οδικές, σιδηροδρομικές, ποτάμιες και θαλάσσιες μεταφορές, με τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με το Μπουργκάς, την Βάρνα και το Ρούσε, στην Βουλγαρία. Το έργο εκτιμάται πως θα προσελκύσει ισχυρούς επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα και άλλες μεγάλες αγορές, εκτιμούσε την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Η Κίνα είναι, επίσης, πρόθυμη να συνεργαστεί με τη γειτονική χώρα και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

«Η Κίνα συνεργάζεται, ήδη, με ορισμένες άλλες πυρηνικές δυνάμεις στην Ευρώπη για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και πιστεύω ότι αυτή αποτελεί, επίσης, μια ακόμη δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα μας και στην Βουλγαρία», ανέφερε ο Κινέζος πρωθυπουργός. Επιπροσθέτως, η Κίνα ενδιαφέρεται για τη χρήση του υφιστάμενου πυρηνικού εξοπλισμού της Βουλγαρίας, για ειρηνικούς σκοπούς, υποστήριξε ο κ. Keqiang, αναφερόμενος, προφανώς, στα προϊόντα που κατασκεύασε η ρωσική Atomstroyexport για το πυρηνικό εργοστάσιο, Belene, στην Βουλγαρία, ένα έργο που η κυβέρνηση της γείτονος είναι αποφασισμένη να θέσει εκ νέου σε κίνηση.

Τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο ενέργειας της Βουλγαρίας είχε ανακοινώσει ότι η China National Nuclear Corporation (CNNC) επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την υλοποίηση του έργου για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Belene. Ύστερα από απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ομάδα εργασίας που συστάθηκε, στο πλαίσιο του υπουργείου ενέργειας της χώρας, διερευνά τις επιλογές που υπάρχουν για τη χρήση του ήδη κατασκευασμένου εξοπλισμού για το Belene, το οποίο η Βουλγαρία εγκατέλειψε με απόφαση της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 2013.

Η Βουλγαρία ενδιαφέρεται να δρομολογήσει διαφανείς διαδικασίες με την Κίνα, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη συνέντευξη Τύπου, με τον Κινέζο ομόλογό του. «Εφεξής, αρχίζουμε να δρομολογούμε διαφανείς διαδικασίες σχετικά με την υλοποίηση υβριδικών έργων, με την Παγκόσμια Τράπεζα και την ΕΤΑΑ, έτσι ώστε η Ευρώπη να καθησυχάσουμε τους φόβους της Ευρώπης», τόνισε με έμφαση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Σημειώνουμε πως, το διήμερο 6 και 7 Ιουλίου φιλοξενείται, στην Σόφια, η έβδομη σύνοδος κορυφής Kίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEEC).