Άνοδος εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία, οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 14%, φθάνοντας τα 900 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι εξαγωγές, ύψους περίπου 795,71 εκ. δολαρίων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2017, αυξήθηκαν σε περίπου 906,41 εκ. δολάρια φέτος

Σε ότι αφορά τα στοιχεία δωδεκαμήνου, οι εξαγωγές έφτασαν τα 1,85 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων (ΤΙΜ). Πλέον, από το 1% του συνόλου των εξαγωγών προερχόταν από τον τομέα της αεροπορίας και της άμυνας.

Ανακατατάξεις στο μέγεθος των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων

Με βάση τη νέα λίστα του οικονομικού περιοδικού FORTUNE, με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Τουρκίας, το διυλιστήριο πετρελαίου TUPRAS καταλαμβάνει πλεόν την πρώτη θέση, με καθαρά έσοδα από πωλήσεις 53,9 δισεκατομμυρίων λιρών Τουρκίας (14,8 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2017. Σύμφωνα με την λίστα, η EPIAS, γνωστή και ως Energy Stock Exchange Istanbul, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με καθαρά έσοδα από πωλήσεις 41,2 δισεκατομμυρίων (11,3 δισ. δολ.), ακολουθούμενη από την εταιρεία διανομής και πώλησης καυσίμων Petrol Ofisi με 40,8 δισ. λίρες (11,2 δισ. δολάρια). Η Turkish Airlines καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με 39,7 δισεκατομμύρια λίρες (8,6 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι συνολικές πωλήσεις των 500 κορυφαίων εταιρειών της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 29,5% σε ετήσια βάση και έφθασαν τα 1,2 τρισεκατομμύρια λίρες (330,3 δισ. δολ) το 2017. Τα καθαρά κέρδη τους σημείωσαν επίσης αύξηση κατά 52,3% την ίδια περίοδο. Οι εξαγωγές των 500 κορυφαίων τουρκικών εταιρειών ανήλθαν σε 286,5 δισεκατομμύρια λίρες (78,7 δισεκατομμύρια δολάρια), σχεδόν 30% πάνω από τα προηγούμενα έτη.

Επέκταση συνεργασίας Renault – Oyak

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault επέκτεινε τη συνεργασία για άλλα 27 έτη με τον Τούρκο εταίρο της, Oyak Group. Οι δύο εταιρείες αποτελούν συνεταίρους στην ομώνυμη παραγωγική μονάδα που έχει έδρα στην Προύσα. Το εργοστάσιο αυτό εξήγαγε το 2017 288.000 μονάδες οχημάτων.

Άνοδος στις εξαγωγές οχημάτων

Οι εξαγωγές της αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας έφτασαν τα 16,4 δισ. Δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τις πωλήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες να αποτελούν το 80% των συνολικών εξαγωγών του κλάδου .Οι εξαγωγές αυτοκινήτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 15% στα 13,6 δισ. Δολάρια. Με εξαγωγές άνω των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Γερμανία αποτέλεσε τον βασικό προορισμό, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και τη Γαλλία με 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οικονομική Πολιτική

Νέα επιβάρυνση στα αλκοολούχα ποτά Από αρχές Ιουλίου θα επιβληθεί ένας νέος, πρόσθετος φόρος, ύψους 15,5%, ταυτόχρονα με την ετήσια αύξηση τιμών παραγωγού. Εκτιμάται πως με την αύξηση αυτή το μέσο κόστος ενός μικρού μπουκαλιού ρακί (70ml) θα ανέλθει στα 23,9 –από 21,7- δολ. ΗΠΑ.

Υποχώρηση των κερδών του τραπεζικού κλάδου

Τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου της Τουρκίας σημείωσαν υποχώρησαν σε πραγματικούς όρους, λόγω της μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού και της σημαντικής υποχώρησης του εγχώριου νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Τουρισμός

Ο επιχειρηματικός όμιλος Limak ανακοίνωσε την πρόθεση του να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 600 εκ. δολαρίων για την κατασκευή δύο ξενοδοχειακών μονάδων στη Μερσίνη και τα Σκόπια αντίστοιχα. Οι επενδύσεις αυτές, ύψους 300 εκ. δολ. έκαστη, θα αυξήσουν σε 8 τις ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η αγορά ξενοδχεία στη Νίκαια της Γαλλίας.

Ενέργεια -Κατασκευή αγωγού Turkish Stream

Το έργο της κατασκευής της δεύτερης γραμμής του αγωγού Turkish Stream, η οποία προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς, έχει επανεκκινήσει το ειδικό σκάφος Pioneering Spirit. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη φάση κατασκευής του έργου, η πρώτη και δεύτερη γραμμή κατασκευάζονταν παράλληλα, μέχρι τα σύνορα της ρωσικής ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα, όπου και οι εργασίες στη δεύτερη γραμμή του αγωγού διεκόπησαν. Εκτιμάται ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί το 62% των συνολικών εργασιών κατασκευής, με την ολοκλήρωση του συνόλου των εργασιών να τοποθετείται περί τα τέλη του 2019.