Κορώνα-Γράμματα την Υγεία τους Παίζουν οι Λουόμενοι στο Τσερνομόρετς- Κίνδυνος από Υψηλή Ραδιενέργεια

Κορώνα-Γράμματα την Υγεία τους Παίζουν οι Λουόμενοι στο Τσερνομόρετς- Κίνδυνος από Υψηλή Ραδιενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 6 Ιουλίου 2018 - 20:14

Σύγκρυο διαπέρασε τους λουόμενους στον Κόλπο Vromos, κοντά στο Τσερνομόρετς, όταν αντίκρισαν μια πινακίδα των υγειονομικών αρχών, που τους προειδοποιούσε για επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή. Η πινακίδα έγραφε, στα βουλγαρικά και στα αγγλικά ότι η αμμώδης παραλία είναι επικίνδυνη, σύμφωνα με έκθεση του BBC

Η μόλυνση από την ακτινοβολία είναι υψηλή, καθώς κατά τόπους, είναι μέχρι και 50 φορές υψηλότερη από την κανονική. Παραδόξως, η πρόσβαση στην παραλία δεν απαγορεύεται, και η χρήση της εναπόκειται στην ευθύνη των λουομένων.

Υπεύθυνο για τη μόλυνση είναι σιδηρομετάλλευμα που εξορύχθηκε πριν από αρκετές δεκαετίες από κοντινό ορυχείο στην περιοχή Rosen, το οποίο περιείχε υψηλές ποσότητες ουρανίου. Μέρος των λυμάτων του ορυχείου απορριπτόταν στη θάλασσα.

«Η διαφορά στην περιεκτικότητα των ραδιονουκλεϊδίων στην άμμο και στο χώμα, κατά μήκος της λωρίδας άμμου, σε σχέση με εκείνη στο έδαφος, σε σύγκριση με τα άλλα εδάφη που διερευνούμε, κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, είναι, εδώ, από 5 μέχρι 50 φορές». Η ζωή αυτών των ραδιοϊσοτόπων, μέχρι να αποσυντεθούν, είναι σημαντική και υπερβαίνει τα 90 με 100 χρόνια », εξηγεί η Βιργινία Τσάνοβα, Αναπληρώτρια Διευθύντριας, ΡΖΙ στο Μπουργκάς.

Η επίδραση από την παραμονή, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην άμμο δεν είναι άμεση, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί ύστερα από χρόνια, προειδοποιούν οι υγειονομικές αρχές. Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν επίσης, να καταπιούν άμμο.

«Έχει καρκινογόνα επίπτωση και προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις στα γεννητικά κύτταρα, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους νέους και για τις έγκυες γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά η κα. Τσάνοβα και κατέληξε: «Δεν υπάρχει τρόπος να απαγορευτεί η χρήση της παραλίας. Είναι επιλογή των πολιτών. Εμείς πρέπει, απλώς, να τους προειδοποιήσουμε».