Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια φυσικού αερίου σχεδιάζει να απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΦΑ, Συμεών Κασσιανίδη, που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, το Reuters αναφέρει ότι η Energean ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προσφέρεται να κατασκευάσει αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα ανοιχτά του Ισραήλ προς την Κύπρο, διαθέτοντας 0,5 -1 τρισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Οι ανάγκες της Κύπρου ανέρχονται σε 1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

«Σύντομα θα ανακοινωθεί πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Κασσιανίδης, προσθέτοντας ότι η πρόταση της Energean ήταν αυτόκλητη.

«Στο πλαίσιο αυτό η Energean, όπως και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες, δύνανται να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. Η ΔΕΦΑ θα προσκαλέσει στο επόμενο στάδιο, που είναι αυτό της υποβολής προτάσεων, όλες τις εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Η Κύπρος πρέπει να αντικαταστήσει το αργό πετρέλαιο με φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020 για να αποφύγει πρόστιμα της ΕΕ για εκπομπές ρύπων. Οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή που είχαν γίνει κατά το παρελθόν, ωστόσο, απέτυχαν για τεχνικούς λόγους ή λόγω του υψηλού κόστους.