Η Βουλγαρία Προκηρύσσει Ανοικτό Διαγωνισμό για Υπεράκτιες Άδειες Έρευνας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Η Βουλγαρία Προκηρύσσει Ανοικτό Διαγωνισμό για Υπεράκτιες Άδειες Έρευνας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 10 Ιουλίου 2018 - 18:25

Η Βουλγαρία προετοιμάζεται να εκκινήσει τις διαδικασίες εκχώρησης άδειας αναζήτησης και εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπεράκτιο μπλοκ Τερβέλ, στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας

Το υπουργείο δεν παρέσχε περαιτέρω λεπτομέρειες για την ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνάντηση της υπουργού Ενέργειας κα. Τεμενζούκα Πέτκοβα και του κ. Xavier Faugeras, γενικού διευθυντή της Total E & P Bulgaria,που διεξάγει εργασίες έρευνας στο υπεράκτιο μπλοκ Han Asparuh 1-21.

Η γαλλική Total κατέχει μερίδιο ύψους 40% τξς E & P Βulgaria, ενώ η αυστριακή OMV και η ισπανική Repsol ελέγχουν από 30% εκάστη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κα. Petkova και ο κ. Faugeras συζήτησαν τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις στη Νομοθετική Πράξη περί υποβρυχίων πόρων. Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας είναι να διασφαλίσει ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τις ξένες επενδύσεις, ανέφερε η κα. Petkova. Τον Δεκέμβριο, η Total E & P Bulgaria ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την τρίτη της γεώτρηση ανοικτής θάλασσας στο μπλοκ Han Asparuh 1-21.

Η Total E & P Βulgaria απέκτησε άδεια για την αναζήτηση και εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μπλοκ Han Asparuh 1-21, το 2012. Όπως προβλέπουν οι όροι της σύμβασης, η Total δεσμεύθηκε να επενδύσει πάνω από ένα δισ. ευρώ για έρευνες φυσικού αερίου, ενώ η Βουλγαρία θα εισπράξει ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, υπό τη μορφή μπόνους, από τη συμφωνία. Το υπεράκτιο μπλοκ 1-21 Han Asparuh εντοπίζεται στα ανοικτά του δυτικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας που ανήκει στην Βουλγαρία και καλύπτει έκταση 14.220 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με βάθος υδάτων περισσότερα από 2,2 χιλιόμετρα.