Αυτή η προοπτική οδηγεί τις ΗΠΑ και το Ιράν πιο κοντά σε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση. Εάν αποδειχθεί ότι όντως συμβαίνει αυτό, θα διαταράξει την προμήθεια πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και θα ωθήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια.
Αυτό θα μπορούσε να είναι κακή εξέλιξη για την Κίνα -επειδή η Μέση Ανατολή καλύπτει σχεδόν το 50% των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας.
Θα μπορούσε να είναι καλή είδηση για τους Αμερικανούς, οι οποίοι θα πρέπει να παράγουν πετρέλαιο όσο πιο γρήγορα μπορούν, για να καλύψουν οποιαδήποτε έλλειψη προσφοράς στους συμμάχους της Αμερικής.
Θα μπορούσε να είναι καλό για τη Ρωσία, η οποία θα πρέπει να πουλήσει περισσότερο πετρέλαιο στους δικούς της συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το συμφέρον της Σαουδικής Αραβίας που είναι να συγκρατεί το Ιράν.
Για πολλά χρόνια, η Ουάσιγκτον ήταν de facto εγγυητής της ελεύθερης ροής πετρελαίου από τον Κόλπο στους Ασιάτες και Ευρωπαίους συμμάχους της. Αυτός είναι ένας ρόλος που η Ουάσινγκτον θέλει να συνεχίσει να παίζει μαζί με το στενό της σύμμαχο, τη Σαουδική Αραβία, αντίπαλη του Ιράν.
Ωστόσο, ο ρόλος αυτός αμφισβητήθηκε πρόσφατα από την Τεχεράνη. Και εκείνοι θέλουν με τη σειρά τους να είναι εγγυητές της ελεύθερης ροής των προμηθειών πετρελαίου για τους δικούς τους συμμάχους σε Ασία και Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα;
Οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν που τελικά θα τεθούν σε ισχύ και φέρουν σε σύγκρουση τους κανόνες ναυσιπλοΐας της Αμερικής με τους κανόνες του Ιράν. Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο ανοικτής στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
"Σε περίπτωση που υπάρξει ‘ένα στρατιωτικό ατύχημα’ στον Περσικό Κόλπο, η διαδρομή τροφοδοσίας πετρελαίου θα μπορούσε να διαταραχθεί σοβαρά", λέει ο Theo Matsopoulos, ειδικός σε θέματα ναυτιλίας με έδρα την Αθήνα. "Όταν οι αγορές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, είναι πιο ευαίσθητες και μεταφράζουν τα γεγονότα πιο βίαια από ό, τι σε περιόδους σταθερότητας. Δεν είναι απαραίτητο ότι τα Στενά του Ορμούζ θα μπλοκαριστούν πλήρως, όπως συνέβη με τη διώρυγα του Σουέζ το 1956. Η προσδοκία του αποκλεισμού και το ενδεχόμενο διατάραξης θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή και να διαμορφώσει μια bullish αγορά για το αργό πετρέλαιο".
"Όλα τα συνδεδεμένα μέρη, θα πρέπει να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο και θα αρχίσουν να αγοράζουν θέσεις long, ανεβάζοντας την τιμή σε επίπεδα πάνω από 70 $ / βαρέλι."
Μπορεί να είναι καιρός η Κίνα να δώσει περισσότερη προσοχή στα στενά του Ορμούζ και λιγότερη προσοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
(Forbes / capital.gr)