Το μέλος του ΟΠΕΚ, το οποίο ταλανίζεται από πολέμους και εξεγέρσεις από το 2011, ανακοίνωσε πως θα ανοίξει και πάλι τέσσερα μεγάλα λιμάνια, των οποίων των έλεγχο είχε χάσει η κρατική πετρελαϊκή της εταιρεία τον περασμένο μήνα.
Το πετρέλαιο Brent, που αποτελεί το διεθνές σημείο αναφοράς, κατέγραψε γρήγορα πτώση 2,5% κάτω από τα 77 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι trader στοιχηματίζουν πως εξαγωγές περίπου 800.000 βαρελιών την ημέρα που βρίσκονταν υπό απειλή θα κυκλοφορήσουν τώρα στην αγορά.
Αλλά όσοι στον ΟΠΕΚ νιώθουν ανακουφισμένοι, ελπίζοντας ότι ο κ. Τραμπ θα ηρεμήσει, καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν. Αν και ο άμεσος κίνδυνος για υψηλότερες τιμές πετρελαίου έχει περιοριστεί μετά τα νέα από τη Λιβύη, ένας αριθμός σημαντικών προκλήσεων, παραμένει καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του καρτέλ έχουν αρχίσει να αυξάνουν απότομα την παραγωγή για να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις σε άλλα μέλη.
Η Βενεζουέλα δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιστρέψει την κατάρρευση της παραγωγής που έχει επιφέρει η πολιτική και οικονομική κρίση. Τον Ιούνιο έχασε περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, ανεβάζοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους κοντά στα 700.000 βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή της Αγκόλα έχει πέσει κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα σε ένα χρόνο, λόγο της υποεπένδυσης. Η Λιβύη παραμένει ένα σχεδόν «καμένο χαρτί», χωρίς να υπάρχουν σημάδια ότι είναι κοντά μια βελτίωση της πολιτικής κατάστασης.
«Θα δούμε τι θα συμβεί αύριο», ήταν η ειλικρινής αξιολόγηση ενός στενού παρατηρητή της πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη.
Το μέγεθος της πρόκλησης αποτυπώνεται στην μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Ενώ ο οργανισμός προβλέπει ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο του θα υποχωρήσει κατά περίπου 760.000 βαρέλια την ημέρα στα 32,18 εκατομμύρια, μια σημαντική πτώση, καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη της ζήτησης και αυξάνεται η παραγωγή αμερικάνικου αργού από σχιστόλιθο, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η αγορά έχει επαρκείς προμήθειες.
Παρά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να ανοίξει τις κάνουλες, αυξάνοντας την παραγωγή κατά περισσότερο από 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ παρήγαγε μόλις 32,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό το νούμερο μπορεί να έχει πέσει σημαντικά ως το Νοέμβριο, όταν θα τεθούν σε ισχύ νέοι δασμοί των ΗΠΑ σε ιρανικές εξαγωγές 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Αν οι ΗΠΑ επιτύχουν στην μείωση κατά 50% των εξαγωγών του Ιράν, η αγορά θα βρίσκεται ακόμα σε έλλειμμα αν δεν υπάρχουν σημαντικές περαιτέρω αυξήσεις από τη Σαουδική Αραβία και μια βιώσιμη ανάκαμψη στη Λιβύη.
Ακόμα και αν οι Σαουδάραβες κάνουν αυτό που τους αναλογεί, η αγορά πετρελαίου βασίζεται ουσιαστικά στο να γίνει η χαοτική κατάσταση στη Λιβύη τόσο σταθερή ώστε να διατηρήσει ανοιχτές τις κάνουλες.
Ο κ. Τραμπ μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για τις επιπτώσεις των παραπάνω στις τιμές.
(Financial Times / euro2day.gr)