Η Σαουδική Αραβία στα Χνάρια της Κίνας- 10 δισ. Δολάρια σε Επενδύσεις στη Ν. Αφρική

Η Σαουδική Αραβία στα Χνάρια της Κίνας- 10 δισ. Δολάρια σε Επενδύσεις στη Ν. Αφρική
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 13 Ιουλίου 2018 - 19:11

Στα φιλόδοξα χνάρια της Κίνας αποφάσισαν να βαδίσουν οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας. Το αραβικό Βασίλειο δεσμεύθηκε να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην Νότια Αφρική, με το 25% των προς επένδυση κεφαλαίων να προορίζονται για την εκτέλεση μεγάλων ενεργειακών έργων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της αφρικανικής χώρας

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, βρέθηκε στην Σαουδική Αραβία  για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη όπου και συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν στην Τζέντα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το καθεστώς των διμερών σχέσεων που διέπει τις χώρες του και συμφώνησαν να τονώσουν περαιτέρω τους επενδυτικούς και εμπορικούς δεσμούς τους.

Η Νότια Αφρική εισάγει το 47% των ποσοτήτων πετρελαίου που χρειάζεται για να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της, από την Σαουδική Αραβία και θεωρεί την αραβική χώρα ως στρατηγικό εταίρο της στη Μέση Ανατολή.

Η χώρα (Σαουδική Αραβία) είναι, επίσης, ένας μεγάλος επενδυτής στην Νότιο Αφρική, ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο συνολικός όγκος των διμερών συναλλαγών ανήλθε σε περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια ρένμινμπι ή 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2017.

Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Ramaphosa, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Φεβρουάριο, υποσχέθηκε να αντλήσει επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσελκύοντας ξένους επενδυτές.

Σημειωτέον, ο κ. Ramaphosa επισκέφθηκε την Νιγηρία, την Τετάρτη, ενώ σήμερα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).