ΟΗΕ: Παρότρυνση προς τα Μέλη του να Εξασφαλίσουν Αξιόπιστη Ενέργεια για Ολους τους Πολίτες

ΟΗΕ: Παρότρυνση προς τα Μέλη του να Εξασφαλίσουν Αξιόπιστη Ενέργεια για Ολους τους Πολίτες
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 16 Ιουλίου 2018 - 08:00

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη φόρουμ, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο οι ομιλητές επιβεβαίωσαν τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για την παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη.

Υπουργοί Ενέργειας, και φορείς όπως ο διεθνής οργανισμός για τις ΑΠΕ συγκλίναν στην ανάγκη επίτευξης των στόχων του SDG 7, δηλαδή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, που περιλαμβάνει και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ενέργεια. Τα στοιχεία συγκλονίζουν, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ παρά την μεγαλύτερη πρόσβαση του παγκόσμιου πληθυσμού σε ηλεκτρικό ρεύμα,  1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται αυτής της βασικής υπηρεσίας. Ειδικότερα, πάνω από το 65% του πληθυσμού στην υποσαχάρια Αφρική ζει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Από τους πολίτες που αποκτούν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως από το 2010, η μεγάλη πλειοψηφία (80%) είναι κάτοικοι αστικών περιοχών. Από την άλλη από το 2005 έως το 2014, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα και τεχνολογίες για μαγείρεμα, όπως το φυσικό αέριο, αυξήθηκε από 54% σε 58%.

Μιλώντας στο φόρουμ ο γενικός διευθυντής της IRENA Adnan Z. Amin τόνισε πως τα μέλη του ΟΗΕ πρέπει να συνεργαστούν και να δράσουν για να αξιοποιήσουν τα κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της αειφόρου ενέργειας, και της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ενέργειας της Ταϊλάνδης,  Siri Jirapongphan, περιέγραψε τις προσπάθειες της χώρας του να καταστήσει την ενέργεια προσιτή σε όλους του πολίτες, ενώ έκανε αναφορά στην έμφαση που δίνει η χώρας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, θέτοντας μάλιστα ως στόχο η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα να φτάσει στο 30% το 2036. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας στον τομέα της ενέργειας, Riccardo Puliti, ισχυρίστηκε ότι τα νομικά πλαίσια και οι σταθερές πολιτικές είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη.

Αξίζει να επισημανθεί, πως οι παροτρύνσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, προς τον ΟΗΕ για την περεταίρω χρήση των ΑΠΕ από τα μέλη του γίνονται σε μια συγκυρία που και στην Ευρώπη υπάρχει αντίστοιχη κατεύθυνση. Ο IRENA εκτιμάει πως οι ΑΠΕ θα προσελκύσουν στο μέλλον επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων για την μείωση των ρύπων. Επίσης, σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.410 επιχειρήσεις αποδείχτηκε ότι 111 εταιρείες χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ σε ποσοστό 85-100% των ανανεώσιμων, ενώ μόνο 50 σε ποσοστό 100%. Για να υπάρξει όμως πλήρης αλλαγή της πραγματικότητας θα πρέπει, σύμφωνα με τον οργανισμό, η ανανεώσιμη ενέργεια να χρησιμοποιείται για όλες τις λειτουργίες μιας εταιρείας, ενώ θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας παροτρύνει τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν ένα αποτελεσματικό σύστημα για την έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων και τις ενθαρρύνουν να κάνουν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, υποστηρίζει να ενθαρρύνουν τις άμεσες επενδύσεις στις ΑΠΕ χαρακτηρίζοντας «κλειδί» τις πολιτικές που οδηγούν στην ιδιοπαραγωγή και στην βελτίωση των διασυνδέσεων. Τέλος, όπως τονίζεται από το Διεθνή Οργανισμό Ενέργεια θα ήταν χρήσιμη η λειτουργία ενός  μηχανισμού για την τροφοδοσία της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, με σκοπό την ενθάρρυνση άμεσων επενδύσεων.