Και αυτή είναι η αισιόδοξη εκδοχή για τον κόσμο του πετρελαίου. Η εξειδικευμένη σε ενεργειακά θέματα αμερικανική ιστοσελίδα Energy and Capital διαβεβαιώνει ότι, αν εξαιρεθούν οι ΗΠΑ, όπου τα τελευταία χρόνια η ανακάλυψη κοιτασμάτων και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν πολλαπλασιαστεί, οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων συμβατικών υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου εν προκειμένω) έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του... 1950!
Μόλις 11 δισ. βαρέλια πετρελαίου ανακαλύφθηκαν σε νέα κοιτάσματα το 2017 στον πλανήτη, υπολογίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο (IFPEN). Πρόκειται για ποσότητα κατά 13% μικρότερη συγκριτικά με τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων το 2016. Και η κάμψη αυτή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη δραστική μείωση των επενδύσεων από τις πετρελαϊκές εταιρείες. Συνολικά την τελευταία τριετία οι επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα έχουν μειωθεί κατά 50% έως 60%.
Αιτία της κάθετης πτώσης των επενδύσεων είναι βέβαια η καταβαράθρωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές το 2014.
Εκτοτε οι τιμές ανέκαμψαν θεαματικά, αλλά οι επενδύσεις για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων παρέμειναν βυθισμένες. Οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες διοχετεύουν τη ρευστότητά τους για την εξαγορά ανταγωνιστών παρά για να κάνουν αβέβαιες γεωτρήσεις, καθώς μάλιστα «οι ζώνες ερευνών είναι όλο και πιο δύσκολες και τα κοιτάσματα όλο πιο βαθιά και σύνθετα από γεωλογικής απόψεως» όπως εξηγεί το IFPEN. Επιπλέον, τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύπτονται είναι όλο και πιο μικρά, αναφέρει το Ινστιτούτο.
Οι προοπτικές στην αγορά
Η μείωση των επενδύσεων για πετρελαϊκές έρευνες ίσως προκαλέσει ελλείψεις πετρελαίου στις αγορές, είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Μάρτιο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ). «Πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα. Απαιτείται η αναπλήρωση 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως για κάθε χρονιά. Πρόκειται για την παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας» εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΥΕ Φατίχ Μπιρόλ.
Αυτό σημαίνει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι εταιρείες φυσικού αερίου πρέπει να επενδύουν περί τα 3 τρισ. δολάρια ετησίως για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη σε βάθος χρόνου, υπολογίζει η ιστοσελίδα Energy & Capital.
«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που πλησίασε τα 80 δολάρια το βαρέλι, θα έπρεπε να ενθαρρύνει τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στις έρευνες νέων κοιτασμάτων» εκτιμά στη «Le Figaro» η Αρμέλ Μποϊνέστ. Οι προοπτικές, όμως, για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές (μιλάμε για τους παραγωγούς, όχι για τους καταναλωτές...). Και αυτό επειδή, όπως σημειώνει η γαλλίδα αρθρογράφος, ο OPEC, συνεκτιμώντας τις εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, προβλέπει κάμψη της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης το 2019.
(«ΤΟ ΒΗΜΑ»)