Εάν Θέλετε να Ρίξετε τις Τιμές της Βενζίνης, Ξεκινήστε Εναν Εμπορικό Πόλεμο

Εάν Θέλετε να Ρίξετε τις Τιμές της Βενζίνης, Ξεκινήστε Εναν Εμπορικό Πόλεμο
του Julian Lee
Τρι, 17 Ιουλίου 2018 - 11:42

Απογοητευμένος από την αδυναμία του ΟΠΕΚ να τον βοηθήσει, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να βρήκε άθελά του έναν τρόπο μείωσης των τιμών της βενζίνης: εντατικοποίηση του εμπορικού πολέμου για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου. Η παγίδα είναι ότι μπορεί η τακτική να μην καρποφορήσει εγκαίρως για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Η απειλή επιβολής νέων δασμών 10% επί κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων συνέβαλε ώστε το αργό πετρέλαιο Brent να σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια του σε δολάρια από το 2011 την Τετάρτη πριν καν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί. Η Κίνα θα απαντήσει σε αυτή την τελευταία κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς ο πρόεδρος συνεχίζει να διαμαρτύρεται για τα εμπορικά ελλείμματα, κλιμακώνοντας έναν εμπορικό πόλεμο που κανείς δεν θα κερδίσει.

 

Μη εξισορροπημένο εμπόριο

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι εμπορικοί πόλεμοι επηρεάζουν τη ζήτηση και τις τιμές του πετρελαίου: ένας άμεσος και ευθύς και ένας έμμεσος αλλά δυνητικά με πιο βαθιά επίδραση μακροπρόθεσμα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ διαμαρτύρεται για τις άδικες εμπορικές πρακτικές των εμπορικών εταίρων της χώρας του

 

Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα αυξήσει το κόστος των εισαγωγών, ενώ τα αντίποινα από την Κίνα, τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξουν βασικές εξαγωγές. Η Κίνα εξετάζει ήδη την επιβολή δασμού 25% στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Το υψηλότερο κόστος θα μειώσει αναπόφευκτα τη ροή των πραγμάτων στους ωκεανούς και τους ουρανούς ολόκληρου του πλανήτη. Με λιγότερα αγαθά να μετακινούνται σε όλο τον πλανήτη, θα χρειαστεί ένας μικρότερος αριθμός πλοίων, αεροσκαφών και φορτηγών για να τα μεταφέρουν, κάτι που θα έχει άμεσο και άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, η αύξηση των εμποδίων στο εμπόριο διακινδυνεύει επίσης να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τα μέσα διαβίωσης εκείνων που πλήττονται άμεσα - για παράδειγμα, οι αγρότες στις μεσοδυτικές ΗΠΑ ή οι αυτοκινητοβιομηχανίες παντού.

Αυξημένοι δασμοί σημαίνει ότι τα αγαθά θα κοστίζουν περισσότερο, χτυπώντας την τσέπη των καταναλωτών. Με λιγότερα χρήματα για ξόδεμα, θα δεχτεί πλήγμα και η οδήγηση, όπως συμβαίνει πάντοτε.

Ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει ο εμπορικός πόλεμος, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι διττό. Πρώτον, οι οδηγοί θα αναθεωρήσουν τις οδηγικές τους συνήθειες, μειώνοντας τα χιλιόμετρα που θα διανύσουν. Φέτος έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτες ετησιοποιημένες μειώσεις του μηνιαίου αριθμού μιλίων που έχουν διανυθεί από το 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υψηλές τιμές βενζίνης στις αρχές του έτους έχουν ήδη επηρεάσει τις συνήθειες.

Αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο μέρος της διόρθωσης.

 

Πιέσεις στην αντλία

Εάν οι οδηγοί αισθάνονται το "τσίμπημα" για πολύ καιρό, θα αρχίσουν να εξετάζουν τους τύπους οχημάτων που χρησιμοποιούν και ίσως αρχίσουν να μεταβαίνουν σε πιο οικονομικά μοντέλα. Οι ΗΠΑ έχουν τα λιγότερο αποδοτικά αυτοκίνητα μεταξύ των χωρών της ομάδας G-20, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Οικονομία Καυσίμων. Κατά μέσο όρο, οι οδηγοί των ΗΠΑ διανύουν 27,4 μίλια με κάθε γαλόνι. Οι Ευρωπαίοι οδηγοί μπορούν να διανύσουν περίπου 60% μεγαλύτερη απόσταση με την ίδια ποσότητα καυσίμου.

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ κυμαίνονται γύρω από τα 3,50 δολάρια το γαλόνι καθώς "θερμαίνεται" η περίοδο οδήγησης

 

 

Αναποτελεσματικά μίλια

Φυσικά, ο αντίκτυπος των εμπορικών περιορισμών θα γίνει αισθητός μόνο με την πάροδο του χρόνου. Οι περιορισμοί στην προσφορά που έχουν βασανίσει την αγορά και ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου είναι πολύ πιο άμεσοι.

Ο στόλος αυτοκινήτων των ΗΠΑ είναι ο λιγότερο αποτελεσματικός μεταξύ των χωρών της G20

 

Μια ανακοίνωση από τη Λιβύη ότι η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία είχε ανακτήσει τον έλεγχο των τερματικών της χώρας και θα ξαναρχίσει αμέσως τις εξαγωγές ήρθε μόλις λίγες ώρες πριν αποκαλυφθούν οι πρόσθετοι δασμοί του Trump και συνέβαλε στην πτώση των τιμών της Τετάρτης. Αλλά η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας δείχνει ελάχιστα σημάδια σταθεροποίησης, πολύ λιγότερο ανάκαμψης, και ο αντίκτυπος των ανανεωμένων κυρώσεων στο Ιράν μόλις αρχίζει να γίνεται αισθητός σε χαμηλότερους όγκους εξαγωγών.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προλάβουν την πτώση - αλλά ακόμη και αν αυξήσουν την παραγωγή τους σε επίπεδα ρεκόρ, αυτό θα τους αφήσει λίγο ελεύθερο χώρο για να αντιμετωπίσουν τυχόν άλλες απρόβλεπτες διαταραχές.

Έτσι, ενώ οι εμπορικοί πόλεμοι του Trump θα "αποθερμάνουν" λίγο το κλίμα στην αγορά πετρελαίου, οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά πιθανότατα θα διατηρήσουν τις εντάσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

(Bloomberg / capital.gr)