Στο Δρόμο που Οδηγεί σε Μηδενικούς Ρύπους από τα Οχήματα Κινείται το Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Δρόμο που Οδηγεί σε Μηδενικούς Ρύπους από τα Οχήματα Κινείται το Ηνωμένο Βασίλειο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 17 Ιουλίου 2018 - 20:46

Εντυπωσιακή στροφή στα αυτοκίνητα με πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων πραγματοποιεί η βρετανική κυβέρνηση. Η Στρατηγική «Road to Zero», την οποία εισήγαγε, επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία της ηγεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει σε ποσοστά που θα κυμαίνονται από 50% μέχρι 70% τις πωλήσεις καινούργιων, μη ρυπογόνων αυτοκινήτων, έως το 2030, καθώς και κατά 40% τις πωλήσεις ανάλογου τύπου νέων φορτηγών οχημάτων

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν τη «μαζική» ανάπτυξη των πράσινων υποδομών, για να υποστηριχθεί η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο των σχεδίων της να μετατρέψει τη χώρα «στο ιδανικό σημείο του πλανήτη για να παράγεις και να διαθέτεις ηλεκτρικό όχημα», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Τα μέτρα αποσκοπούν, κατ’ αρχάς, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα οχήματα που κυκλοφορούν, ήδη, στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια στην κυκλοφορία αυτοκινήτων, ημιφορτηγών και φορτηγών με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ο υπουργός Μεταφορών Chris Grayling δήλωσε ότι η στρατηγική διαμορφώνει «ένα καθαρό μονοπάτι για τη Βρετανία για να καθοδηγήσει την επανάσταση των μηδενικών εκπομπών – διασφαλίζοντας, παράλληλα,  ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει  καθαρότερο αέρα, καλύτερο περιβάλλον και ισχυρότερη οικονομία.»

Η χώρα θα θέσει τέλος στην πώληση νέων συμβατικών βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων και φορτηγών έως το 2040, αναφέρεται στο κυβερνητικό σχέδιο για την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η «Road to Zero Strategy», θα βασίζεται σε αυτή τη δέσμευση και θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεργαστεί με τη βιομηχανία, για να επιτευχθεί ο στόχος της.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί, παράλληλα, με τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις ενώσεις καταναλωτών, τις αποκεντρωμένες διευθύνσεις, τις περιβαλλοντικές ομάδες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους διεθνείς εταίρους της, προκειμένου να γίνει δυνατή η ανάπτυξη ενός από τα καλύτερα δίκτυα υποδομών για τα ηλεκτρικά οχήματα, στον κόσμο και να προετοιμαστεί για τη δημιουργία ενός πιο πράσινου μέλλοντος για τους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η στρατηγική περιγράφει μια δέσμη φιλόδοξων μέτρων, μεταξύ των οποίων η ενθάρρυνση της τοποθέτησης σημείων φόρτισης σε νεόδμητα σπίτια, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς και νέων φανοστατών που θα είναι εφοδιασμένοι με υποδοχείς φόρτισης, κάτι που παρέχει, ενδεχομένως, τη δυνατότητα μαζικής επέκτασης του δικτύου plug-in.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει, επίσης, ένα Ταμείο Επενδύσεων Υποδομών Χρέωσης, συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων λιρών, προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη αυτών των χρεώσεων, παρέχοντας χρηματοδοτήσεις σε νέες και υφιστάμενες εταιρικές οντότητες, που θα παράγουν και θα εγκαθιστούν τα σημεία φόρτισης.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα, ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξη και τη δοκιμή καινοτόμων τεχνολογιών ασύρματης χρέωσης χαμηλού κόστους και χρέωσης στο δρόμο. Ένα άλλο μέτρο αφορά στην πρόβλεψη για ποσά ύψους μέχρι 500 λιρών, που θα μπορούν να πιστώνουν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων στα σημεία χρέωσης, στο σπίτι τους, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος χρέωσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι επιδοτήσεις τύπου plug-in για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά θα επεκταθούν, σε τρέχουσες τιμές, τουλάχιστον έως τον προσεχή Οκτώβριο και με κάποια άλλη μορφή, τουλάχιστον έως το 2020, κάτι που θα επιτρέψει στους καταναλωτές να εξακολουθήσουν να εξοικονομούν χρήματα όταν θα αγοράζουν ένα νέο ηλεκτρικό όχημα.

Επιπροσθέτως, η αναμενόμενη λειτουργία της Electric Vehicle Energy Taskforce θα συνενώσει τις βιομηχανίες ενέργειας και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με σκοπό να σχεδιάσουν την άνοδο της ζήτησης ενεργειακών υποδομών, που θα προκύψει από την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προωθεί, επίσης, το νομοσχέδιο Αυτοματοποιημένων και Ηλεκτρικών Οχημάτων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα έξυπνα σημεία φόρτισης θα είναι ευκόλως προσβάσιμα και θα χρησιμοποιούνται καθ’ άπασα την επικράτεια της χώρας, τόσο στα σημεία παροχής υπηρεσιών προς τους οδηγούς, στους αυτοκινητοδρόμους, όσο και από τις μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης καυσίμων.

Υπάρχουν ήδη, πάνω από 150.000 οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων που κυκλοφορούν, αυτή τη στιγμή, στους βρετανικούς δρόμους σύμφωνα με τα στοιχεία της ανακοίνωσης, στην οποία προστίθεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επενδύσει 1,5 δισ. λίρες, δηλαδή περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, για οχήματα που θα εκπέμπουν πολύ χαμηλούς ρύπους, έως το 2020.