Είναι ξεκάθαρο ότι το ισχυρότερο κράτος-μέλος του να πράξει ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ως γνωστόν Ο Ντόναλντ Τράμπ έχει απαιτήσει από τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, για να αναπληρωθεί το κενό που δημιουργείται από τη μείωση των ιρανικών εξαγωγών λόγω της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων.Όμως, η Τεχεράνη έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να μην παράγει περισσότερο πετρέλαιο απ’ όσο είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο του OPEC πριν από έναν μήνα. Χαρακτήρισε, μάλιστα <<αναποτελεσματικές>> τις προσπάθειεςτων Αμερικανών να αποκλείσουν το Ιράν από τις διεθνείς αγορές πετρελαίου.
Οι τελευταίες κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας που δείχνουν ότι δεν έχει πρόθεση να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου,ώθησαν την τιμή του Brentστα 73,26 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από εβδομαδιαίες απώλειες ύψους 2,7%. Σύμφωνα ,με την εταιρεία αναλύσεων OilMovements, οι συνολικές εξαγωγές από τον OPEC θα υποχωρήσουν στα 24,38 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έως τις 4 Αυγούστου. Πριν από έναν μήνα ο OPEC συμφώνησε με την Ρωσία να αυξήσειτην ημερήσια παραγωγή του κατά ένα εκατ. βαρέλια, δηλαδή λιγότερο απ’ ό,τι επιθυμούν οι ΗΠΑ.
Προκειμένου να αμβλύνει τις πιέσεις από μια άνοδο των τιμών, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν άφησε να εννοηθεί ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου στις τρίτες χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, ώστε να προσαρμοστούν στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.
Απώτερος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να μην ενισχυθεί περαιτέρω το κόστος των καυσίμων στις ΗΠΑ ,διότι η τιμή της βενζίνης ήδη κυμαίνεται σε υψηλό τριετίας και στις περισσότερες πολιτείες υπερβαίνει $ 3.0 το γαλόνι.Με αυτήν την προοπτική η Αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαθέσει ποσότητες, μέσα στις επόμενες ημέρες, στην εγχώρια αγορά από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (Strategic Petroleum Reserve).