Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα επενδύσει $ 3,6 εκατ. σε τέσσερα έως έξι έργα τα οποία θα επικεντρώνονται σε εφαρμογές έρευνας και ανάπτυξης αρχικού σταδίου στον τομέα της αξιοποίησης γεωθερμικών πόρων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι εφαρμογές που θα χρηματοδοτηθούν θα βασίζονται στη μηχανική μάθηση (machine learning), η οποία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την πρόοδο της τεχνολογίας και τη μείωση του κόστους σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός γεωθερμικού έργου, από την εξερεύνηση των πόρων έως τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Μέσω αυτής της χρηματοδότησης, το Γραφείο Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Ανανεώσιμων Γεωθερμικών Τεχνολογιών του υπουργείου Ενέργειας θα ενισχύσει οικονομικά έργα με σκοπό να υποστηρίξει νέα αναλυτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν την ανακάλυψη και αξιοποίηση γεωθερμικών πόρων.

Το υπουργείο επιδιώκει να «καθιερώσει την πρακτική της μηχανικής μάθησης στη γεωθερμική βιομηχανία και να μεγιστοποιήσει την αξία του πλούσιου συνόλου δεδομένων που χρησιμοποιείται στις γεωεπιστήμες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Γραφείο Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Ανανεώσιμων Γεωθερμικών Τεχνολογιών του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας αναζητά έργα που προωθούν την έρευνα στον τομέα της γεωθερμίας μέσω της εφαρμογής τεχνικών μηχανικής μάθησης στον κλάδο των γεωτρήσεων.

Παράλληλα, το Γραφείο αναζητά έργα που εφαρμόζουν προηγμένες αναλυτικές μεθόδους σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη βελτίωση των δραστηριοτήτων των μονάδων αυτών και της διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.