Η Χρηματοδότηση των Ορυκτών Καυσίμων της Αφρικής Εξυπηρετεί Μόνο τα Συμφέροντα των Επενδυτών

Η Χρηματοδότηση των Ορυκτών Καυσίμων της Αφρικής Εξυπηρετεί Μόνο τα Συμφέροντα των Επενδυτών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 24 Ιουλίου 2018 - 11:41

Πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύονται κάθε χρόνο για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων στην Αφρική. Ο συντριπτικός όγκος αυτών των κεφαλαίων προορίζεται, όμως, για την ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζεται σε έκθεση της Oil Change International, του αμερικανικού οργανισμού ερευνών, επικοινωνίας και προώθησης περιβαλλοντικών συμφερόντων

Η Oil Change International επικεντρώνεται στην παράθεση του πραγματικού κόστους των ορυκτών καυσίμων και στη διευκόλυνση της πορείας για την Ενεργειακή Μετάβαση. Η έκθεση αναφέρει ότι σχεδόν το 60% αυτής της χρηματοδότησης, από το 2014 έως και το 2016 διοχετεύθηκε αμιγώς, για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων, σε σύγκριση με το 18% που αναλογούσε στα έργα για την καθαρή ενέργεια.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι, λιγότερο από το 2% των συνολικών χρηματοδοτήσεων κατευθύνθηκε για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρά τις αναλύσεις που κατέδειξαν πως αυτές οι λύσεις, μπορούν να διαδραματίσουν απείρως μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων ενεργειακών υπηρεσιών σε σπίτια, κέντρα υγείας, σχολεία, μικρές επιχειρήσεις και αγροκτήματα, εξυπηρετώντας, έτσι, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στην Αφρική, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν μηδενική πρόσβαση στον ηλεκτρισμό.

«Η έκθεση καταδεικνύει ότι οι δημόσιοι πόροι που διοχετεύονται σε ενεργειακά έργα στην Αφρική μπορεί να μην εξυπηρετούν, τελικά, μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προτεραιότητες, όπως είναι η πρόσβαση στην ενέργεια και η αειφόρος ανάπτυξη και ότι τα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να εξηγούν πιο αποτελεσματικά τα είδη των έργων που χρηματοδοτούν», δήλωσε ο Αλέξης Δούκας, διευθυντής του προγράμματος Stop Fossils στην Oil Change International.

Ο κ. Δούκας υποστηρίζει πως η κρατική χρηματοδότηση ενεργειακών έργων στην Αφρική κατευθύνεται, κυρίως, στην ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων, ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσό, διοχετεύεται για να στηρίξει έργα, όπως είναι οι τεχνολογίες mini-grid και off-grid, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στο να εκπληρωθεί η υπόσχεση της παγκόσμιας κοινότητας για καθολική πρόσβαση στην ενέργεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα ήταν ο πρωταθλητής στην εκταμίευση κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων  για ενεργειακά έργα στην Αφρική, με το μέσο όρο τους να ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια ετησίως. Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των πόρων αυτών αφορά στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλο ένα 13%,  στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.

Στις αμέσως επόμενες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, μετά την Κίνα βρίσκουμε την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ιαπωνία και την Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης. Η χρηματοδότηση επικεντρώθηκε σε τρεις χώρες, συγκεκριμένα, στην Αίγυπτο, την Αγκόλα και την Νότια Αφρική, οι οποίες έλαβαν σχεδόν το ήμισυ των δημόσιων χρηματοδοτήσεων  για την ενέργεια στην Αφρική, από το 2014 έως και το 2016. Η ανάλυση διαπιστώνει, επίσης, ότι μεγάλο τμήμα των διμερών συμφωνιών για τη χρηματοδότηση της ενέργειας στην Μαύρη ‘Ήπειρο, διασφαλίζει, στην πραγματικότητα, τα εμπορικά συμφέροντα των χωρών που παρέχουν τη χρηματοδότηση. Επιπροσθέτως, η έκθεση διαπιστώνει ότι, παρόλο που ορισμένες κυβερνήσεις νομοθετούν υπέρ της σταδιακής κατάργησης της χρήσης ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό μείγμα τους, όπως είναι η οικιακή θέρμανση από άνθρακα, εν τούτοις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά τους εξακολουθούν να χρηματοδοτούν αυτούς τους τύπους έργων, στις αφρικανικές χώρες!

"Όταν αποφασίζουμε για την εκτέλεση ενεργειακών έργων στην Αφρική, το πιο σημαντικό ερώτημα θα πρέπει να έγκειται στο αν αυτό το έργο καλύπτει τα πιο ευγενή, μακροπρόθεσμα συμφέροντα, των ανθρώπων. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βελτιώσουν τα επίπεδα διαφάνειας υπό τα οποία λειτουργούν, όσον αφορά στις συμβάσεις, στους όρους χρηματοδότησης και στον ενεργειακό προγραμματισμό και να εντρυφήσουν σε ένα ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Thuli Makama, ανώτερος σύμβουλος για την Αφρική, της Africa at Oil Change International.

Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται πως, για λόγους δικαιοσύνης, οι πλουσιότερες χώρες έχουν την ευθύνη να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση στην Αφρική,  τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επίπεδο κοινωνιών, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επείγουσες αναπτυξιακές ανάγκες της.