Η Τουρκία εισήγαγε, πέρυσι, 7,8 εκατ. τόνους LNG, η Γαλλία ακολούθησε με 6 εκατ. τόνους και η Βρετανία με 4,9. Η Τουρκία υπήρξε ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG το 2015 και ο τέταρτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, το 2016, με 5,6 εκατ. τόνους ετησίως. Oι χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Τουρκία φέρεται να έχει εισάγει 3,45 εκατ. τόνους LNG από την Αλγερία, 1,51 εκατ. τόνους από την Νιγηρία και ένα εκατ. τόνους από το Κατάρ.

Μεταξύ των υπολοίπων χωρών που προμήθευσαν την Τουρκία με το ενεργειακό προϊόν ήταν η Νορβηγία, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο και οι ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να αυξήσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και τΙς εγκαταστάσεις LNG στη χώρα.

Η Τουρκία διαθέτει, σήμερα, τον τερματικό σταθμό LNG Marmara Ereglisi, με συνολική χωρητικότητα 5,9 εκατ. τόνους και τον τερματικό σταθμό LNG Aliaga Egegaz, με ετήσια ικανότητα διαχείρισης 4,4 εκατ. τόνων. Η γειτονική χώρα διαθέτει, επίσης, δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), μία από τις οποίες βρίσκεται στη Σμύρνη και η δεύτερη στο Hatay.

Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια τρίτη μονάδα FSRU στον κόλπο Saros, βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης, στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

Η Ισπανία, δεν διαθέτει μονάδες FSRU, αλλά μόνο τερματικούς σταθμούς LNG στην Βαρκελώνη, στην Ουέλβα, την Καρθαγένη, στο Μπιλμπάο, το Σαγούντο, το Μουγκάρντος και το Ελ Μουσέλ.