Η Ρωσία, ένας από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς ακατέργαστου πετρελαίου στον κόσμο, προετοιμάζει την πιο ριζοσπαστική αλλαγή του συστήματος φορολόγησης του πετρελαίου από το 1999.

Οι αλλαγές που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς του κράτους αυτού να εξάγουν αδασμολόγητα πετρέλαιο και προϊόντα που παράγονται από αυτό, πρόκειται να πάρει το πράσινο φως από τον πρόεδρο Vladimir Putin μέχρι το τέλος του έτους, συγκεντρώνοντας τα αναγκαία κεφάλαια για ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμεύσουν στην αναζωογόνηση της παραπαίουσας οικονομίας.

 

1. Τι φορολογικές αλλαγές υπάρχουν στα σχέδια;

Από το επόμενο έτος, η Ρωσία θα μειώσει σταδιακά τους εξαγωγικούς δασμούς για το αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή μέχρι αυτοί να καταργηθούν πλήρως το 2024. Παράλληλα, θα αυξήσει τους φόρους για την εξόρυξη πετρελαίου κατά το ίδιο ποσό, διατηρώντας σταθερό το δημοσιονομικό βάρος για τους παραγωγούς- εξαγωγείς .

Για τα διυλιστήρια, η φορολογική αλλαγή μπορεί να είναι πιο οδυνηρή καθώς αυξάνει την τιμή κάθε βαρελιού πετρελαίου που αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας. Για να αποτραπούν οι απώλειες και να αποφευχθεί η εγχώρια αύξηση των τιμών των καυσίμων, η κυβέρνηση θα προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις σε διάφορους τύπους διυλιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων της Σιβηρίας που βρίσκονται μακριά από μεγάλα λιμάνια, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις που επενδύουν τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια ρούβλια (950 εκατομμύρια δολάρια) σε βελτιώσεις που θα γίνουν στο διάστημα από το 2016 έως το 2024.

 

2. Θα εξάγει η Ρωσία περισσότερο πετρέλαιο όταν θα είναι αφορολόγητο;

Την περασμένη δεκαετία, η Ρωσία έχει πουλήσει περίπου το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου της στο εξωτερικό, ενώ το 2017 οι εξαγωγές αργού και παραγώγων συνολικού έφθασαν σε ύψος 257 εκατομμυρίων τόνων (5,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως). Το μερίδιο αυτό είναι απίθανο να αλλάξει ως αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ακόμη και αν τα κέρδη πέφτουν για τα διυλιστήρια που δεν λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του υπουργείου, Pavel Sorokin. Αυτός εκτίμησε ότι τα εν λόγω διυλιστήρια επεξεργάζονται από κοινού περίπου 15 έως 17 εκατομμύρια τόνους ετησίως, και τα περισσότερα από αυτά δεν θα κλείσουν, έτσι μόνο ένα μέρος του πρόσθετου αργού θα απελευθερωθεί για να εξαχθεί.

 

3. Γιατί αλλάζει τώρα το φορολογικό σύστημα;

Το πετρέλαιο - το οποίο μαζί με το φυσικό αέριο είναι η βασική πηγή των εσόδων του προϋπολογισμού της Ρωσίας - θα προσθέσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια στα κρατικά ταμεία μέσα στα επόμενα έξι χρόνια χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. Αυτή είναι μια ελκυστική προοπτική για μια κυβέρνηση που ξεκινάει ένα σχέδιο 8 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων, προκειμένου να αναβιώσει την οικονομία. Η μεταρρύθμιση του φόρου πετρελαίου είναι ένα μόνο μέρος ενός δημοσιονομικού παζλ που περιλαμβάνει επίσης την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

(newmoney.gr)