Πράσινη Επένδυση της Engie σε Ισραηλινό startup Παροχής Συστημάτων Βιοαερίου

Πράσινη Επένδυση της Engie σε Ισραηλινό startup Παροχής Συστημάτων Βιοαερίου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 25 Ιουλίου 2018 - 18:22

Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Engie απέκτησε μερίδιο 13% στην HomeBiogas του Ισραήλ, προμηθεύτρια οικιακών λύσεων βιοαερίου. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε μέσω του εταιρικού venture capital fund του ομίλου, Engie New Ventures. Η HomeBiogas, ένα ισραηλινό startup που δημιουργήθηκε το 2012, ανέπτυξε το HomeBiogas 2.0, ένα μικρό χωνευτή βιοαερίου που μπορεί να παρέχει έως και δύο ώρες φυσικού αερίου για μαγείρεμα, ημερησίως «με μόλις δύο κιλά υπολείμματα τροφίμων ή άλλα απόβλητα» ως καύσιμη ύλη

Το σύστημα, το οποίο συνοδεύεται από μια εστία μαγειρέματος, μπορεί να παραγγελθεί σε ηλεκτρονική μορφή και να «συναρμολογηθεί εύκολα», σε μόλις μία ώρα.

«Το HomeBiogas 2.0 προσφέρει, στους απλούς ιδιοκτήτες κατοικιών, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αναξιοποίητους πόρους και να δημιουργούν τη δική τους ενέργεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, διαθέτοντας με πελάτες σε περισσότερες από 90 χώρες, η λύση HomeBiogas για την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, προσφέρεται τόσο στις αναδυόμενες, όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Είναι μια τεχνολογία που αλλάζει τη ζωή των 540 εκατομμυρίων οικογενειών που ζουν στις αναδυόμενες χώρες και οι οποίες δεν διαθέτουν, σήμερα, πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα για μαγείρεμα. Αντιθέτως χρησιμοποιούν άνθρακα και ξυλεία για καύσιμη ύλη, γεγονός που έχει, μακροπρόθεσμα, επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία τους», τονίζεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου.

Επιπροσθέτως, η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει σε 200 εκατομμύρια οικογένειες, στις ανεπτυγμένες χώρες της Γης, να λάβουν μέτρα για να μειώσουν το αποτύπωμά τους σε άνθρακα και να διατηρήσουν ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, προστίθεται στην ανακοίνωση της Engie.

«Κάθε οικογένεια μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά έξι τόνους, χρησιμοποιώντας το HomeBiogas 2.0 για ένα έτος», υποστηρίζει ο γαλλικός όμιλος.

Η επένδυση συνάδει με το στόχο της Engie, να παράσχει πρόσβαση στην αειφόρο ενέργεια, για 20 εκατομμύρια άτομα, έως το 2020, με την προσθήκη ενός πράσινου αερίου στη συνεχιζόμενη δραστηριότητα της Engie στον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Power Corner, στην Τανζανία και της Fenix ​​International που προσφέρει οικιακά ηλιακά συστήματα στην Αφρική.

Επιπλέον, το HomeBiogas 2.0 δημιουργεί ένα δεύτερο υποπροϊόν που είναι το οργανικό, υγρό λίπασμα για τις καλλιέργειες και τους κήπους.

Με συχνή χρήση, η απόσβεση της επένδυσης για τον χωνευτή δεν υπερβαίνει το ένα έτος, πρόσθεσε η Engie. Ο διευθυντής της Engie New Ventures, Hendrik Van Asbroeck, δήλωσε ότι η επένδυση αυτή αντικατοπτρίζει τη «δέσμευση της Engie να παρέχει ενέργεια, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και αξιόπιστη ενεργειακή πρόσβαση σε ανθρώπους, ανά τον πλανήτη, καθώς και την ανάπτυξη λύσεων για το φυσικό αέριο».

«Το επιχειρηματικό μοντέλο της HomeBiogas είναι έξυπνο και απλό, δηλαδή, εμπεριέχει δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας έπεισαν να επενδύσουμε στην εταιρεία τους και να τους βοηθήσουμε να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η HomeBiogas συμβάλλει επίσης στο στόχο που έχει θέσει ο όμιλος Engie «να επεκτείνει τη χρήση βιοαερίου σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς το πράσινο φυσικό αέριο και ο πράσινος ηλεκτρισμός είναι και τα δύο απαραίτητα συστατικά για έναν αποκεντρωμένο ενεργειακό κόσμο και, επομένως, για να προωθήσουν την πορεία προς μια πιο αρμονική πρόοδο».

Η Engie New Ventures είναι ένα fund, ύψους 170 εκατ. ευρώ, που εξειδικεύεται στο να μετατρέπει επενδύσεις μειοψηφικών μεριδίων, σε startups εταιρείες υψηλών αποδόσεων. Έως στιγμής, το γαλλικό fund έχει διοχετεύσει κεφάλαια, ύψους 75 εκατ. ευρώ, για την πραγματοποίηση 19 επενδύσεων.