Ξεκίνησαν εν Μέσω Αντιδράσεων οι Εργασίες Κατασκευής του Αγωγού Nord Stream 2

Ξεκίνησαν εν Μέσω Αντιδράσεων οι Εργασίες Κατασκευής του Αγωγού Nord Stream 2
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 25 Ιουλίου 2018 - 20:36

Ξεκίνησαν σήμερα οι προκαταρκτικές εργασίες για την τοποθέτηση των σωλήνων του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Nord Stream 2 AG, κατασκευάστριας εταιρείας του αγωγού. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η φορτηγίδα Castoro 10 (C10) άρχισε τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την τοποθέτηση των σωλήνων που θα μεταφέρουν το ρωσικό αέριο στην αγορά της ΕΕ, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας

«Η φορτηγίδα C10 αγκυροβόλησε στην αρχική θέση της, με τη βοήθεια οκτώ αγκυρών, στα αβαθή της περιοχής Lubmin, που βρίσκεται στον Κόλπο Greifswald, στην Γερμανία», ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, τμήματα των σωλήνων θα συγκολλώνται πάνω στο σκάφος και θα μεταφέρονται στην στεριά με τη βοήθεια ενός βαρούλκου υψηλής απόδοσης που θα συνδέσει, υποθαλάσσια, τι χερσαίες τερματικές εγκαταστάσεις του Nord Stream 2, με το νέο υπεράκτιο σταθμό. Ανέφερε ακόμη, ότι, θα συνεχιστούν, παράλληλα, οι προετοιμασίες για την τοποθέτηση των σωλήνων στον Κόλπο του Greifswald που θα πραγματοποιθηθεί σε δεύτερο στάδιο.

«Πέντε εκσκαφείς εργάζονται, αυτή τη στιγμή, για να διανοίξουν την τάφρο μήκους 29 χιλιομέτρων όπου θα τοποθετηθούν οι σωλήνες. Αναμένουμε ότι θα οι εργασίες κατασκευής στον Κόλπο Greifswald θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους», διευκρίνησε η εταιρεία.

Ο Nord Stream 2 προβλέπεται να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Γερμανία.

Όμως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Λιθουανία, η Πολωνία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, αντιτίθενται ανοιχτά στην υλοποίηση του σχεδίου, ισχυριζόμενες ότι δεν είναι εμπορικά βιώσιμο και πως διαπνέεται από αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δηλαδή, ότι αποσκοπεί στο να διασφαλίσει τη ρωσική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.