Ένα από τα βασικά σημεία τριβής, που δείχνει και τη διαφορετική στρατηγική των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ήταν η αξιοποίηση της συμμετοχής της Άνεμος. Η επικράτηση των αδελφών Καλλιτσάντση, πλέον κλείνει τα παράθυρα για άμεση πώληση της θυγατρικής, όπως είχε προαναγγείλει η πλευρά της απερχόμενης διοίκησης.

Παράλληλα η ανάληψη της διοίκησης του ομίλου από την πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος και για τη συμμετοχή της εταιρείας στους νέους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει το επόμενο διάστημα η ΡΑΕ για αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Εδώ πρέπει να επισημανθούν μια σειρά από διαφορές στην προσέγγιση όπως καταγράφηκαν και χθες στις τοποθετήσεις των βασικών μετόχων αλλά και στην έκθεση του ΔΣ. Για παράδειγμα, η πλευρά της απερχόμενης διοίκησης επεσήμανε ότι παρά τις θετικές προοπτικές και το στόχο του υπουργείου ενέργειας να εγκατασταθούν 2,2 έως 2,7GW νέων έργων ΑΠΕ κυρίως αιολικών, αλλάζει το καθεστώς τιμολόγησης και θα γίνουν διαγωνισμοί για τα νέα έργα.

Ο ίδιος ο κ. Μπόμπολας ανέφερε ότι ο όμιλος μπορεί να πετύχει καλή τιμή για τον Άνεμο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι ζημιές καθώς δεν είναι εφικτό να συνεχιστεί η άντληση ρευστότητας από τις παραχωρήσεις.

Η πλευρά Καλλιτσάντση επέμεινε στη θέση της ότι δε θα πρέπει να ξεπουληθεί η Άνεμος, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δε έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες που προκαλούν τις ζημιές του μητρικού ομίλου κυρίως στον τομέα της κατασκευής. Από την άλλη οι προοπτικές της θυγατρικής είναι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αν. Καλλιτσάντσης, εξαιρετικά θετικές και μπορεί μέσα σε δύο χρόνια η Άνεμος να έχει σταθερή λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 70 εκατ. ευρώ

Δε θα είναι προς όφελος του ομίλου η ρευστοποίηση με τις σημερινές αποτιμήσεις, ήταν η δήλωση του κ. Καλλιτσάντση προς τους μετόχους, η οποία και προδιαγράφει και τις επόμενες κινήσεις γύρω από τη θυγατρική. Αλλά και το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την εγκατάσταση νέας ισχύος ΑΠΕ, αποτελεί ευκαιρία για έναν μεγάλο και σοβαρό παίκτη όπως η Άνεμος αφού αρκετοί μικρότεροι αναμένεται να τεθούν εκτός αγοράς, ανέφερε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR.

Η διαφορετική προσέγγιση αλλά και οι δηλώσεις που έγιναν πριν τη Γενική Συνέλευση για τις προοπτικές αλλά και τα σχέδια για την Άνεμος, όπως σημείωσαν χθες στο capital.gr στο περιθώριο της ΓΣ μέτοχοι του ομίλου, έπαιξε ρόλο στην απόφαση αρκετών ιδιωτών αλλά και ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Σημειώνεται τέλος ότι η Άνεμος μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να κερδίσει αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς στην πράσινη ενέργεια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη τριάδα ως προς την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών, έχοντας μάλιστα και ένα αρκετά ευρύ χαρτοφυλάκιο ώριμων για κατασκευή νέων έργων. Είναι σαφές ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η εταιρεία θα συνεχίσει την οργανική της ανάπτυξη και ότι πλέον η προοπτική της πώλησης, τουλάχιστον στις αποτιμήσεις που είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα δεν αποτελεί επιλογή για τη νέα διοίκηση του ομίλου.

 

(capital.gr)