Αύξηση Σχεδόν 30% Σημείωσαν οι Ανακαλύψεις Πετρελαίου και Αερίου το Α΄ Εξάμηνο του Ετους

Αύξηση Σχεδόν 30% Σημείωσαν οι Ανακαλύψεις Πετρελαίου και Αερίου το Α΄ Εξάμηνο του Ετους
της Χρ. Μήτση
Τρι, 31 Ιουλίου 2018 - 09:43

Οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά σχεδόν 30% στο α΄ εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Rystad Energy.

Τα στοιχεία που έδωσε η εταιρεία στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή αποκαλύπτουν μία «συναρπαστική ανάκαμψη», με τους ανακαλυφθέντες πόρους να ξεπερνούν ήδη τα 4,5 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe) κατά το α΄ εξάμηνο του 2018.

«Ο μέσος μηνιαίος όγκος που ανακαλύφθηκε εκτιμάται σε 826 εκατ. boe, αυξημένος κατά περίπου 30% σε σύγκριση με τα 625 εκατ. boe που σημειώθηκαν το 2017», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Γουιάνα ήταν η ηγέτιδα χώρα αναφορικά με το σύνολο των ανακαλυμμένων πόρων το α΄ εξάμηνο του έτους, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, την Κύπρο, το Ομάν και τη Νορβηγία.

Πηγή: ECube July 2018, Rystad Energy reserach and analysis

«Αυτές οι πέντε χώρες κατέχουν τα τρία τέταρτα των συνολικών πόρων που ανακαλύφθηκαν φέτος», σημειώνει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγαλύτερη υπεράκτια ανακάλυψη του 2018 θεωρείται, έως τώρα, το πεδίο ‘Καλυψώ’ που διαχειρίζεται η Eni στην κυπριακή ΑΟΖ και το οποίο εκτιμάται ότι διαθέτει 674 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Αντίστοιχα, ως η μεγαλύτερη χερσαία ανακάλυψη αναφέρεται το πεδίο φυσικού αερίου Mabrouk North East στο Ομάν, το οποίο εκμεταλλεύεται η Petroleum Development Oman και θεωρείται ότι διαθέτει 628 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Rystad Energy, η ανοδική πορεία της ExxonMobil στον τομέα των ανακαλύψεων πετρελαίου στο πεδίο Stabroek της Γουιάνας συνεχίζεται με τρία μεγάλα κοιτάσματα (Ranger, Pacora, Longtail) να έχουν ανακαλυφθεί εντός του 2018.

Τα τρία αυτά κοιτάσματα εκτιμάται ότι διαθέτουν αθροιστικά σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ή και περισσότερο, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι τρεις αυτές ανακαλύψεις ήρθαν σε συνέχεια των προηγούμενων επιτυχιών στο πεδίο Stabroek (κοιτάσματα Liza, Payara, Snoek και Turbot).

Στις ΗΠΑ, οι Chevron και Mobil ανακάλυψαν σημαντικούς πετρελαϊκούς πόρους -τους Ballymore και Dover- στο πεδίο Norphlet στον Κόλπο του Μεξικού.

Το Ballymore της Chevron διαθέτει 560 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ το Dover της Mobil 190 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

«Στη Νορβηγική Θάλασσα, αναφέρθηκαν σημαντικές ανακαλύψεις των OMV και Wintershall στις περιοχές Aasgard και Aasta Hansteen αντίστοιχα, οι οποίες αθροιστικά διαθέτουν ανακτήσιμους πόρους της τάξης σχεδόν των 240 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου», αναφέρει η έκθεση.

Στη Βόρεια Θάλασσα, οι Aker BP και Equinor πραγματοποίησαν ακόμη δύο ανακαλύψεις, οι οποίες αθροιστικά διαθέτουν 75 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Σύμφωνα με την Rystad Energy, η ανοδική πορεία των ανακαλύψεων αναμένεται να συνεχιστεί κατά το β΄ εξάμηνο του έτους, «υποστηριζόμενη από τις εν εξελίξει έρευνες στα υπό ανάπτυξη υπεράκτια πεδία και το μεγάλο αριθμό πολλά υποσχόμενων γεωτρήσεων που στοχεύον σε πιθανούς πόρους εκατομμυρίων».

Ο Espen Erlingsen, επικεφαλής για την έρευνα στον τομέα upstream της Rystad Energy, επεσήμανε ότι μία αύξηση της τάξης του 30% σε σύγκριση με τα «ασυνήθιστα χαμηλά» επίπεδα του 2017 μπορεί να φαντάζει ενθαρρυντική, αλλά οι ‘παίκτες’ του κλάδου της έρευνας και παραγωγής βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα με έναν πολύ χαμηλό ρυθμό αποκατάστασης αποθεμάτων, κατά μέσο όρο μικρότερο του 10%.

«Αυτό είναι ανησυχητικό, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μακροπρόθεσμα», σημείωσε.