Ανέκαμψε το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα από τις πρόσφατες απώλειές του, με αποτέλεσμα το δολάριο να διολισθήσει έναντι του ευρώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ τα υπόλοιπα κορυφαία νομίσματα του πλανήτη συνέχισαν να κινούνται σε στενό εύρος διακύμανσης εν αναμονή των νέων οικονομικών στατιστικών στοιχείων και των συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε 0,43% στις 94,27 μονάδες. Μεταξύ των κορυφαίων νομισμάτων, το δολάριο υποχώρησε περισσότερο έναντι του ευρώ, με το τελευταίο να ενισχύεται κατά 0,48% και να διαμορφώνεται ενδοσυνεδριακά πάνω από το 1,17 έναντι του δολαρίου, καθώς ανέκαμψε από τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις έναντι του δολαρίου εδώ και έξι εβδομάδες. Η σταθεροποίηση του ευρώ ακολούθησε τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας στον απόηχο της συνεδρίασης της ΕΚΤ η οποία επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά έως το καλοκαίρι του 2019. Αναλυτές απέδωσαν την ανάκαμψη στο γεγονός ότι οι πωλήσεις του ευρώ κρίθηκαν υπερβολικές.

Τα τελευταία επίσης στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Ισπανία παρέμεινε ελαφρώς πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ τον Ιούλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα οποία στηρίζουν τη συγκρατημένη θέση της ΕΚΤ για σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης. Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των επενδυτών, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, η Φέντεραλ Ριζέρβ την Τετάρτη και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Fed δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα εξετάσει αλλαγές στο πρόγραμμα μέτρων στήριξης. «Ακόμη και στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοινώσει ότι εξετάζει να προβεί σε αλλαγές, αυτό και μόνο θα είναι αρκετό για να δώσει ώθηση στο γιεν» δηλώνει ο Μπραντ Μπέχτελ, γενικός διευθυντής στη Jefferies στη Ν. Υόρκη.

Ενδοσυνεδριακά χθες, το δολάριο παρέμεινε σταθερό έναντι του γιεν, στα 110,93. Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η κορόνα Σουηδίας ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, μετά τα καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία για το ΑΕΠ της Σουηδίας το β’ τρίμηνο. Επίσης, η στερλίνα ενισχύθηκε 0,32% έναντι του δολαρίου, αν και αυτά τα μέτρια κέρδη αποτυπώνουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές του νομίσματος, εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων.

(naftemporiki.gr)